Tort makowy z kremem cytrynowym i orzechowy z kremem kawowym to rodzinne przepisy mojej teściowej. Wszyscy, nawet zdecydowani “niezjadacze” tortów łamią się, gdy poczują w ustach ten smak.
Oczywiście robię te torty trochę inaczej niż było w oryginalnym przepisie – przede wszystkim zmechanizowałam wiele czynności.
Jak zrobić tort makowy z kremem cytrynowym?
Składniki: (na małą tortownicę średnicy 20 cm)
ciasto makowe: 3/4szklanki maku, 3 czubate łyżki bułki tartej, 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania tortownicy
masa cytrynowa: 3 jajka, szklanka cukru, cukier waniliowy, sok z cytryny, otarta skórka z cytryny, 250 g masła ekstra (82% tłuszczu).
poncz: szklanka mocnej, wystudzonej herbaty najlepiej erl grey, 1/3 fiolki esencji arakowej, 25-50g spirytusu (trzeba przemyśleć, czy tort będą jadły dzieci)
Przepis na ciasto makowe:
Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia na około 12 godzin. Możemy mak zagotować i gotować przez 5 minut. Efekt jest podobny. Mak odcedzamy i odsączamy.
Mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa lub jeden raz jeśli mamy specjalne sitko do mielenia maku. Dziurki w tym specjalnym sitku są średnicy około 1 milimetr – na grubość wykałaczki. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę (jak na biszkopt). Osobiście rozdzielam żółtka od białek.
Ubijam same białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję cukier i ubijam dalej, aż cukier się rozpuści. Dodaję po jednym żółtka. Mak, bułkę tartą, proszek do pieczenia mieszamy dokładnie, wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około pół godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Ciasto jest upieczone jak zaczyna odstawać od brzegów tortownicy. Oczywiście sprawdzamy wykałaczką czy jest upieczone. Wbijamy wykałaczkę w środek ciasta. Jeśli wyjęty patyczek jest zupełnie suchy, to ciasto możemy wyjąć z piekarnika.
Przepis na masę cytrynową:
W oryginalnym przepisie było napisane: Jaja sparzamy zalewając wrzątkiem na około 15 sekund. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na parze przez około pół godziny, aż do uzyskania gęstej masy, następnie ubijamy dalej ręczną trzepaczką, aż do wystygnięcia. Oczywiście skróciłam sobie ten proces o 20 minut. Ubijam jaja w garnku mikserem przez 10 minut. Procesu studzenia nie radzę przyspieszać. Cukier lubi wtedy krystalizować się. Masło musimy na długo przed rozpoczęciem pracy przy torcie wyjąć z lodówki. Musi być miękkie. Wkładamy je do misy miksera i rozcieramy na gładką masę pałkami do ubijania piany. Ubite jaja dodajemy porcjami delikatnie miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Następnie dodajemy otartą skórkę z cytryny i łyżeczką dodajemy sok z cytryny.
Mamy już przygotowane ciasto makowe i masę cytrynową. Jak z tego zrobić tort?
Łączymy składniki ponczu. Wystudzone ciasto kroimy na trzy plastry. Na paterę jako pierwszy kładziemy plaster z wierzchu ciasta odwrócony przypieczoną stroną do dołu. Zwilżamy ponczem i smarujemy masą. Tak samo robimy z drugim i trzecim krążkiem. Ostatni krążek kładziemy przypieczoną stroną do góry. Następnie smarujemy masą bok tortu. Resztę masy używamy do dekoracji.
Smacznego!
ten vyglonada bardzo pieknie
A ciasto pycha .
Bardzo się cieszę, że ciasto się udało.
Pozdrawiam
Asia
To jest takie długie i ja musiałm to przepisywać .
Sorry za tamto ;/
😉
Rozumiem, że było warto przepisywać… Bardzo się cieszę, że było warto.
Bardzo dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam
Asia