Tatar z łososia to bardzo ciekawa przystawka lub danie na romantyczną kolację. Przygotowanie to dosłownie chwila – trzeba mieć tylko naprawdę świeżą rybę. Do przygotowania tatara z łososia wystarczy nam ostry nóż i deska do krojenia.
Jak przygotować tatara z łososia?
Składniki na porcję na 2 osoby:
- 20 dkg surowego łososia
- 1 mała cebula i szczypiorek lub dymka
- 1 czubata łyżeczka musztardy
- pieprz czarny
- sól
Z fileta łososia usuwamy ości i mięso w kolorze innym niż łososiowy. Resztę mięsa szatkujemy na drobno lub jeszcze lepiej skrobiemy nożem wyciskając pomarańczowe mięso spośród białych błonek. Błonki co jakiś czas odcinamy i wyrzucamy, następnie dalej skrobiemy.
Cebulę i szczypiorek kroimy drobno. Do rozdrobnionego łososia dodajemy musztardę. Dość obficie solimy i pieprzymy (łosoś tego moim zdaniem wymaga, ale oczywiście kierujemy się przy tym własnym smakiem). Dokładnie mieszamy. Dodajemy cebulę i dokładnie mieszamy łososia z cebulą. Po wierzchu posypujemy tatara z łososia szczypiorkiem. Tatar z łososia jest gotowy do podania.
Smacznego!