Jak zrobić tatara z łososia?

Tatar z łososia

 

Tatar z łososia to bardzo ciekawa przystawka lub danie na romantyczną kolację. Przygotowanie to dosłownie chwila – trzeba mieć tylko naprawdę świeżą rybę. Do przygotowania tatara z łososia wystarczy nam ostry nóż i deska do krojenia.

 

Jak przygotować tatara z łososia?
Składniki na porcję na 2 osoby:

  • 20 dkg surowego łososia
  • 1 mała cebula i szczypiorek lub dymka
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • pieprz czarny
  • sól

Z fileta łososia usuwamy ości i mięso w kolorze innym niż łososiowy. Resztę mięsa szatkujemy na drobno lub jeszcze lepiej skrobiemy nożem wyciskając pomarańczowe mięso spośród białych błonek. Błonki co jakiś czas odcinamy i wyrzucamy, następnie dalej skrobiemy.

Cebulę i szczypiorek kroimy drobno. Do rozdrobnionego łososia dodajemy musztardę. Dość obficie solimy i pieprzymy (łosoś tego moim zdaniem wymaga, ale oczywiście kierujemy się przy tym własnym smakiem). Dokładnie mieszamy. Dodajemy cebulę i dokładnie mieszamy łososia z cebulą. Po wierzchu posypujemy tatara z łososia szczypiorkiem. Tatar z łososia jest gotowy do podania.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *