Jak zrobić tatara – befsztyk tatarski?

Porcja tatara z dodatkami

Polędwica wołowa to najlepsze mięso na tatara.

Historycznie befsztyk tatarski  był robiony z polędwicy z konia zabitego podczas bitwy. Polędwicę wykrawało się z konia, wkładało się pod siodło własnego konia i jak się trochę pojeździło, to mięso się z błonek samo wycisnęło i tatar był gotowy…

Zasadniczo jednak do koniny nie mamy dostępu, a i w polskiej kulturze koń jest do podziwiania, uwieczniania na obrazach, a nie do jedzenia.

Tatara możemy przygotować z polędwicy wołowej z innego kawałka chudej, miękkiej wołowiny. Oczywiście jest różnica w smaku i w konsystencji, ale tu kłania się ekonomia – polędwica wołowa jest co najmniej 3 razy droższa od każdego innego kawałka mięsa wołowego. I to nawet nie jest tak, że jak się niema co się lubi, to się lubi, co się ma. Zazwyczaj jemy tatara z tańszej wołowiny, a na szczególne okazje z polędwicy wołowej. Czasem jeszcze zdarza mi się jeść tatara z resztek polędwicy. Otóż zdarza mi się kupić całą polędwicę wołową. Duża porcja bywa o wiele tańsza za kilogram od małego kawałka. Wtedy z szerokiej części polędwicy smażę steki wołowe, a cienką końcówkę przerabiam na tatara.

Jak przygotować tatara – beefsteak tatarski?

Moim zdaniem tatar trzeba podać doprawiony do smaku. Oczywiście wielokrotnie widziałam w restauracjach górkę zmielonego mięsa, do tego dodatki i weź to sobie drogi kliencie dopraw do smaku… Zawsze to lepiej niż jakby dolali maggi do tatara, ale osobiście uważam, że gościom trzeba tatara doprawić tak, żeby nadawał się od razu do jedzenia. Ważne są proporcje składników.

Składniki na przystawkę lub małą kolację z tatara dla 2 osób:

  • 200 g chudej wołowiny
  • 50 g – jedna mała cebula
  • 15 ml oleju – najczęściej używam słonecznikowego
  • 1 żółtko jaja kurzego
  • sól i pieprz czarny mielony

Dodatki do tatara: kapary, matynowane grzybki, ogórek kiszony lub konserwowy, ekstra cebulaDla smakoszy dobrze jest mieć jeszcze inne dodatki, ale tego nigdy sami nie mieszamy – podajemy w oddzielnych miseczkach lub przybieramy porcję tatara naokoło na talerzyku.

Dodatki do tatara dla smakoszy:

  • dodatkowa cebula bardzo drobno pokrojona
  • kapary
  • grzybki marynowane – jeśli mamy bardzo drobne opieńki to podajemy w całości, jeśli inne większe grzyby to kroimy na mniejsze kawałki lub nawet w kostkę
  • ogórki kiszone lub konserwowe – pokrojone w drobną kostkę

Jak przygotować mięso na tatara z polędwicy wołowej?

Mięska z polędwicy wołowej na tatara się nie mieli tylko skrobie nożem w poprzek włókien. Robimy to tak, żeby żadna żyłka do naszego tatara się nie dostała. To co robimy to jest jakby czynność pośrednia między skrobaniem a zgniataniem. My po prostu wyciskamy mięso wołowe z pomiędzy włókien. Co jakiś czas włókna odcinamy, żeby się łatwo skrobało. Oczywiście tego do tatara się nie dodaje.

Jak przygotować tatara z innego kawałka wołowiny?

Z mięsa usuwamy wszystkie widoczne błony. I po prostu mielimy przez maszynkę do mielenia mięsa.

Jak doprawić tatara żeby było pysznie?

40 dkg doprawionego tataraSurowe mięsko doprawiamy obficie solą i pieprzem. Dodajemy olej, drobno pokrojoną cebulę i żółtko (bardzo ważne jest żeby jajko przed rozbiciem sparzyć – ja zalewam wrzątkiem na około 10 sekund osuszam i dopiero potem rozbijam i oddzielam żółtko). Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodatkowo solimy lub pieprzymy. Nigdy pod żadnym pozorem nie dodajemy do tatara maggi. Jeśli czymś dodatkowo chcemy doprawić to polecam przetestowanie dodatku kilku kropel japońskiego sosu sojowego – takiego jak do sushi. Dodatek może w pierwszej chwili może mam się nie kojarzyć z tatarem, ale naprawdę tego warto spróbować. 😉

Moim zdaniem najlepszy smakowo jest tatar dokładnie wymieszany z żółtkiem, cebulą solą, pieprzem i oliwą jak się troszkę przegryzie stojąc tak z 15minut, pół godziny w lodówce… Oczywiście można jeść od razu – każdy dziki człowiek kocha surowe mięso. 😉

Jak podać tatara?

Najekonomiczniej jest podać przyprawionego tatara w większej misce i niech każdy nałoży sobie dokładnie tyle ile chce. Dodatki podajemy wtedy w osobnych miseczkach. Możemy też podać górkę mięsa obsypaną dodatkami naokoło – ale wtedy lepiej podać małe porcje na oddzielnych talerzykach.

Bardzo fajnym pomysłem jest podanie tatara na półmisku w miseczkach-łódeczkach zrobionych z liści cykorii. Oczywiście trzeba sprawdzić wcześniej, czy aby nasza cykoria nie jest zbyt gorzka.

Mniam…

Hm… A może tatar z łososia?

13 myśli nt. „Jak zrobić tatara – befsztyk tatarski?

  1. Jak robie tatara siekam mieso nozem jak najdrobniej jesli jest to poledwica wolowa na tym koncze jak robie z ligawy to jeszcze wrzucam do robota kuchennego takiej kasi na kilka sekund zeby dodatkowo rozdrobnic takimi obrotowymi nozami. Bardzo mi pasuje dodanie oleju rzepakowego zimnotloczonego. Cebula faktycznie bardzo szybko gorzknieje trzeba sie spieszyc z jedzeniem, próbowałem przelewac wrzątkiem ale to zmienia smak moze ktoś ma jakiś sposob na cebule?

    • I tu mam problem z odpowiedzią.
      Jeszcze nigdy mi cebule w tatarze nie zgorzkniała…
      Wprawdzie zawsze przygotowuję tatara bezpośrednio przed spożyciem i dłużej jak godzinę na pewno nie stał na stole od wymieszania z cebulą nie stał, więc chyba po prostu nie mam doświadczenia w temacie przechowywania tatara wymieszanego z cebulą.

      Może dobrym sposobem na ciut dłuższe przechowywanie jest jednak podanie tatara niezmieszanego – jak na zdjęciu – obłożony dodatkami i żółtko na górze? (wybite bezpośrednio przed podaniem…)

      Dziękuję za komentarz.
      Pozdrawiam
      Joanna

  2. To co było pod siodłem to się nazywało Basturma a nie tatar, Mylisz koleżanko nazwy. Ale nie szkodzi nie znającym potraw tatarskich zdarza się. Zapraszamy do nas na Podlasie, tam nauczysz się i przyrządzania i nazewnictwa.

    Pozdrawiam
    Makrasz

    • A basturma to nie jest czasem suszona wołowina?
      BTW, chętnie spróbuję prawdziwej basturmy, ale z tatarem – świeżym niemarynowanym mięsem – nie ma basturma chyba nic wspólnego.
      Dziękuję za zaproszenie i poproszę o konkretny adres. 😉
      Pozdrawiam
      Asia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *