Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej z jabłkami i śliwkami robiłam w miniony weekend. Smakują pysznie, a nie wymagają dużego nakładu pracy.
Jak zrobić szaszłyki z polędwiczki wieprzowej?
Składniki:
polędwiczka wieprzowa,
jabłka,
słodkie śliwki łatwo odchodzące od pestek,
cebula,
boczek wędzony,
marynata do owoców: oliwa, sok z cytryny, rozmaryn,
marynata do mięsa: oliwa, ocet balsamiczny, czosnek, pieprz, sól, papryka, rozmaryn.
Polędwiczkę wieprzową kroimy na plasterki grubości około 1 cm. Marynatę przygotowujemy po prosty łącząc składniki. oliwa i ocet powinny być w proporcji 3:1. Przyprawy ilościowo dodajemy w/g naszego gustu. Mięso powinno być marynatą wysmarowane/oblepione, ale raczej nie powinno w niej pływać. W marynacie powinno leżeć przynajmniej godzinę.
Boczek wędzony kroimy na plastry grubości około 1/2 cm i następnie na kawałki około 4-5 cm szerokości. Możemy dołożyć do marynującego się mięsa, ale nie jest to konieczne.
Śliwki dzielimy na połówki i usuwamy pestki. Jabłka dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w poprzek na pół. Cebulę kroimy podobnie jak jabłka i rozdzielamy warstwy.
Owoce i cebule zalewamy marynatą i trzymamy w niej podobnie jak mięso około godziny. Jabłka włożone do takiej marynaty bezpośrednio po obraniu nie czernieją.
Mięso, boczek , owoce i cebulę nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy przez kilkanaście minut, od czasu do czasu obracając.
Smacznego!