Jak zrobić sushi rollery z awokado?

Sushi roller z Awokado zbliżenieSushi rollery z awokado są pyszne i ślicznie wyglądają na półmisku. Wykonanie awokado rollerów wymaga przede wszystkim posiadania odpowiednio dojrzałego owocu awokado. Trzeba kupić Awokado, które jest na tyle twarde, żeby dało się pokroić w cienkie plastry i na tyle miękkie, żeby te plastry nie łamały się przy zginaniu. Jeśli już mamy odpowiednie awokado wystarczy poświęcić chwilę na odpowiednie pokrojenie owocu, chwilę na zwijanie i dodatkowe ozdobienie, a potem czaka nas już tylko rozkosz smaku… i zachwycone naszym domowym sushi miny gości… Możemy zrobić jeszcze sushi rollery owinięte plasterkami łososia. Naprawdę dobrze komponują się salmon rollery ułożone na półmisku obok rollerów z awokado.
Co potrzebujemy do wykonania awokado rollerów?
Składniki:

  • awokado – dojrzałe, ale ani za miękkie, ani za twarde
  • filet z łososia – pokrojony w paski o długości arkusza nori
  • nori – glony do sushi
  • ryż do sushi
  • chrzan wasabi
  • majonez i/lub serek philadelphia
  • kawior z łososia (pomarańczowe kulki średnicy około 4 mm)
  • por, ogórek, ewentualnie inne składniki według uznania – rzepa oschinko, łodygi łopianu, karbowana sałata…

Sprzęt:

  • matka bambusowa do zawijania sushi
  • folia do żywności
  • ostre noże w tym nóż do filetowania ryby
  • szpryca do zdobienia tortu kremem (lub kupujemy majonez w butelce plastikowej z możliwością wyciskania)

Jak przygotować/pokroić awokado?
Półmisek z sushi maki oraz rollerami z awokado i łososiemAwokado obieramy ze skórki. Delikatnie skrawamy z powierzchni awokado jak najdłuższe i jak najszersze plastry ścinając jakby spiralę z obwodu awokado. Grubość plastrów nie powinna być większa niż 1-1,5 mm. Robimy to dokładnie tak jak przygotowuje się fornir do obklejania mebli drewnianych. Resztę awokado, której nie uda nam się przerobić na plastry kroimy na paski, które będziemy sztukować, żeby wypełniając wnętrze rollera
Jak przygotować inne warzywa?
Białą część pora kroimy wzdłuż na piórka długości arkusza nori. Ogórek obieramy i kroimy wzdłuż na kawałki długości arkusza nori, ewentualnie będziemy musieli sztukować. Usuwamy środek z ogórka – do sushi wkładamy wyłącznie zewnętrzną chrupiącą część. Łopian i oshinko dostępne w sklepach w naszych są przygotowane do użycia. Umytą sałatę rwiemy w rękach na odpowiednie kawałki tuż przed zwinięciem rollera.
Jak zwijamy sushi roller z awokado?
Matkę do sushi owijamy dokładnie folią do żywności. Od matki zawiniętej w folię łatwo jest odkleić ryż. Arkusz nori dzielimy na pół. Pół arkusza glonów do sushi kładziemy na matce. Dokładnie wylepiamy całą powierzchnię ryżem. Odwracamy arkusz nori ryżem do dołu. Na brzegu pasek mięsa z łososia posmarowany odrobiną wasabi. Nakładamy warzywa. Możemy też dodać majonez lub serek philadelphia. Trzeba zwracać uwagę na ilość nałożonych składników – nie może ich być za dużo – końce po zwinięciu muszę się ze sobą skleić. Zawijamy nori dociskając matką. Staramy się uformować prostopadłościan. Odwijamy matkę. Przekładamy zwinięte sushi na deskę do krojenia. Pasek awokado układamy na wierzchu tak, żeby okryć ryż z trzech stron od tyłu do przodu. Dokładamy następny, żeby nie było przerw i tak do końca. Nadmiar awokado odcinamy – można te kawałki włożyć do środka do maki.
Mamy już przygotowany roller. Kroimy go bardzo ostrym nożem na kawałki. Na wierzchu robimy kropkę z majonezu i kładziemy na niej jedno rybie jajko.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *