Jak zrobić sushi rollery owinięte plasterkami łososia?

półmisek z roleramiSushi rollery z łososiem są dość trudne w wykonaniu w porównaniu do wszelakich maki zawiniętych w nori. Na półmisku wyglądają jednak tak wspaniale, a smakują… mhm… Naprawdę warto umiejętnie pokroić rybę i poświęcić chwilę dłużej na zwinięcie sushi, żeby uzyskać ten efekt. Goście będą zachwyceni naszym domowym sushi, które w restauracji mogą spotkać na przykład pod nazwą salmon roller. A jak jeszcze zrobimy awokado roller… mhm…

Co potrzebujemy do wykonania salmon rollerów?
Składniki:

  • filet z łososia
  • nori – glony do sushi
  • ryż do sushi
  • chrzan wasabi
  • majonez
  • kawior z łososia (pomarańczowe kulki średnicy około 4 mm)
  • awokado, por, ogórek ewentualnie inne składniki według uznania – możemy kupić rzepę oschinko, lub łodygi łopianu…

Sprzęt:

  • matka bambusowa do zawijania sushi
  • przezroczysta folia do żywności
  • ostre noże w tym nóż do filetowania ryby
  • szpryca do zdobienia tortu kremem, chyba, że mamy majonez w butelce plastikowej i możemy wyciskać “kropki majonezu”

Jak pokroić filet z łososia na cienkie plastry?

salmon roler w zbliżeniuChcemy uzyskać cienkie, maksymalnie szerokie plastry z ładnym wzorem, na tyle długie, żeby owinąć maka z trzech stron. Z fileta z łososia usuwamy obcążkami wszystkie ości. Odcinamy filet od skóry i odwracamy stroną, na której była skóra do góry. Delikatnie odcinamy wszystkie szarobrązowe fragmenty ryby. Ciemnego mięsa nie używamy do sushi – możemy je zamrozić i ugotować na nich zupę rybną. Najcieńsze plastry z ładnym wzorem uzyskałam ścinając plastry z fileta od strony grzbietu ryby utrzymując nóż pod kątem mniej więcej 45 stopni w stosunku do powierzchni blatu kuchennego. Po skrojeniu odpowiedniej ilości plastrów, pozostałą rybę kroimy w zależności od potrzeb.

Jak przygotować warzywa?

Białą część pora kroimy wzdłuż na piórka długości arkusza nori. Ogórek obieramy i kroimy wzdłuż na kawałki długości arkusza nori, ewentualnie będziemy musieli sztukować. Ważne jest, że usuwamy środek z ogórka – do sushi wkładamy wyłącznie zewnętrzną chrupiącą część. Awokado obieramy ze skórki. Kroimy na plastry ok 1/2 cm grubości. Do jednego rollera będziemy musieli włożyć 2-3 kawałki. Łopian i oshinko dostępne w sklepach w naszych są przygotowane do użycia.

Jak zwijamy sushi roller z łososiem?

półmisek salmon rolerMatkę do sushi owijamy dokładnie folią do żywności. Od matki zawiniętej w folię uda mam się potem odkleić ryż.
Arkusz nori dzielimy na pół.

Połowę arkusza nori wylepiamy na całej powierzchni ryżem. Bardzo ułatwia ten proces zamaczanie koniuszków palców w naczyniu z wodą. Po prostu ryż nie klei się do zmoczonych dłoni. Jak arkusz nori jest całkowicie wylepiony wyżem przekładamy go ryżem w stronę matki, a właściwie folii, którą matka jest owinięta. Na brzegu arkusza nori układamy same warzywa, lub warzywa i pasek mięsa z łososia posmarowany odrobiną wasabi. Możemy też dodać majonez lub serek philadelfia. Ważne jest, żeby nie nałożyć zbyt wielu składników, nori musi mieć możliwość je całkowicie owinąć. Zawijamy rolkę dociskając matką. Staramy się uformować prostopadłościan. Odwijamy matkę.

Przekładamy zwinięte sushi na deskę do krojenia. Pasek ryby układamy na wierzchu tak, żeby okryć ryż z trzech stron od tyłu do przodu. Dokładamy następny, żeby nie było przerw i tak do końca. Nadmiar ryby odcinamy – można wyłożyć te kawałki na półmisku jako sashimi, lub włożyć do środka do maki. Jeśli odcięte kawałki są wystarczająco duże i ładne to wykorzystujemy je do nigiri.

Mamy już przygotowany roller. Kroimy go bardzo ostrym nożem na 6 kawałków. Na wierzchu robimy kropkę z majonezu i kładziemy na niej jedno rybie jajko.

Smacznego!

2 myśli nt. „Jak zrobić sushi rollery owinięte plasterkami łososia?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *