Jak zrobić sushi nigiri z łososiem, tuńczykiem lub krewetkami?

Nigiri sushi

Nigiri sushi to porcja ryżu uformowana na kształt owalny, posmarowana chrzanem wasabi, i przykryta plastrem surowej ryby. W naszych sklepach najłatwiej dostępny jest łosoś i tuńczyk. W specjalistycznych sklepach możemy kupić pokrojoną mrożoną rybę do nigiri i wtedy ewentualnie robić nigiri z innymi gatunkami ryb. Na rynku dostępne są także mrożone krewetki gotowe do przygotowania nigiri.

Jak się robi sushi nigiri?

Z części ryżu ugotowanego do sushi lepimy kulki ryżu. Właściwie to powinny mieć kształt owalny. Nie mogą być za duże – muszą nam się zmieścić na raz do buzi.

Jak lepić takie porcje ryżu do nigiri? Potrzebujemy miseczkę z letnią wodą. Moczymy dłonie w wodzie i bierzemy trochę ryżu. Staramy się nadać porcji ryżu odpowiedni kształt. Moczenie dłoni w wodzi daje nam to, ze ryż nie lepi nam się do dłoni. Jak zwykle przy robieniu sushi – praktyka czyni mistrza. 😉

Nigiri sushi z łososiem i krewetkami

Każdą porcję ryżu smarujemy delikatnie po środku chrzanem wasabi i nakładamy plasterek ryby lub krewetkę. Ryba powinna być pokrojona w cienie plastry – około 2-3 mm grubości w kształcie równoległoboku.

Jak jeść nigiri?

Sushi nigiri zamaczamy w sosie sojowym i jemy ze smakiem. 😉

4 myśli nt. „Jak zrobić sushi nigiri z łososiem, tuńczykiem lub krewetkami?

  1. Świetny przepis, taka mała porada, do wody w której maczamy ręce, możemy dodać łyżeczkę octu ryżowego. Lepienie nigiri będzie wtedy dużo łatwiejsze.

    • Bardzo dziękuję za komentarz. Sushi można nawet bez ryby robić 😉 O rybie mrożonej pisałam w kontekście ryb, których moim zdaniem nie da się kupić jeszcze w tym kraju w sklepach na tyle świeżych, żebym potrafiła je zjeść na surowo. Łososia na pewno da się kupić świeżego i tę rybę szczególnie polecam. Z tuńczykiem już jest gorzej…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *