Steki z piersi indyka to pyszne, dietetyczne danie. Są doskonałe na mięsny obiad w upalny dzień. Mimo to, że to mięso, to jednak obiad wydaję się być lekki. Uroczo się smakuje steki z indyka w niedzielny, letni obiad na zacienionym tarasie. Co ważnie przygotowuje się je tylko chwilę – oprószamy ziołami, odrobiną mąki i smażymy po trzy minuty na każdą stronę.
Jak zrobić steki z piersi indyka?
Piersi indyka kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm. Oprószamy ziołami. Ja najbardziej lubię z oregano, ale czasem posypuję papryką, nacieram czosnkiem, lub obsypuję rozmarynem. Dobrą kompozycja ziołową do steków z piersi indyka są zioła prowansalskie. Po ziołach bierzemy dosłownie szczyptę mąki na całą pierś z indyka i delikatnie oprószamy.
Do smażenia używamy oliwy z oliwek lub oliwy z dodatkiem odrobiny masła dla smaku.
Smażymy po 3 minuty na każdą stronę. Przewracamy używając szczypiec do steków – nie wbijamy w steki widelca. Solimy do smaku dopiero po usmażeniu, jeśli koniecznie potrzebujemy. Podajemy od razu po usmażeniu.
Tak usmażone steki są dobrze wysmażone – ani odrobinę nie są surowe, a jednocześnie są bardzo wilgotne. Podajemy z ziemniakami z wody z masłem i koperkiem, oraz z dużą ilością surówek.
Smacznego!