Spaghetti bolognese to jeden z szybszych w przygotowaniu obiadów. Przygotowanie sosu bolońskiego zajmuje nam dokładnie tyle czasu, ile gotuje się makaron. W sumie podanie spaghetti bolognese do stołu zajmie nam nie więcej niż 20 minut. Hmm… latem jak robimy sos ze świeżych pomidorów minimalnie dłużej – około pół godziny. W międzyczasie zdążymy jeszcze zrobić jakaś prostą sałatkę typu sałata z sosem winegret.
Jak przygotować spaghetti bolognese?
Składniki na 4 osoby:
- 40 dkg makaronu spaghetti
- 40 dkg mięsa mielonego – może być z łopatki wieprzowej, ewentualnie z udźca indyka lub z wołowiny
- jedna duża cebula – około 100g
- 4 ząbki czosnku
- 2 opakowania (800g pomidorów krojonych w kartonie) lub 1kg świeżych dojrzałych pomidorów
- około 75 ml oliwy z oliwy extra wergine
- 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, sól do smaku
- parmezan (moim zdaniem potrzeba około 30g)
Jeśli do sosu bolognese używamy świeżych pomidorów, to właśnie od pomidorów musimy zacząć. Pomidory sparzamy wrzątkiem. Trzeba je zalać wrzątkiem na około 10-15 sekund. Wtedy łatwo odchodzi skórka i możemy pomidory obrać. Obrane pomidory kroimy w kostkę i wkładamy do rondla z odrobiną oleju. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu, żeby mam pomidory zgęstniały. Od czasu do czasu mieszamy. Oczywiście możemy użyć pomidorów krojonych z kartonu, ale latem warto poświęcić 10 minut dłużej – smak świeżych pomidorów jest naprawdę tego wart.
Wstawiamy wodę na makaron. Wodę do gotowania spaghetti solę i dodaję do niej 2 łyżki oliwy z oliwek. Jak woda się zagotuje wkładam makaron. Mieszam, żeby się nitki spaghetti nie pozlepiały. Gotujemy około 12 minut – zgodnie z informacją na opakowaniu.
W międzyczasie podsmażam bardzo drobno pokrojoną cebulę na reszcie oliwy. Jak cebula zacznie się złocić dokładam przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wkładam mielone mięso. Podsmażam. Jak się podsmaży to przewracam i podsmażam z drugiej strony. Dzielę mięso łopatką na kawałki i dalej podsmażam. Mięso ma być w efekcie jakby rozkruszone na bardzo drobne kawałki i podsmażone – nie ma być widać nic surowego.
Dolewamy pomidory. Dodajemy przyprawy. Mieszamy i zagotowujemy. Jeśli to konieczne to gotujemy jeszcze przez moment, żeby sos trochę się zredukował.
Jak podać spaghetti bolognese?
Na talerzu układamy porcję makaronu spaghetti. Nakładamy górkę sosu bolognese. Możemy posypać minimalnie dla dekoracji natką, świeżą bazylią lub szczypiorkiem. Każdy sam do smaku posypuje sobie swoją porcję świeżo utartym parmezanem.