Sos z zielonego pieprzu to ulubiony przez mojego męża sos do steku wołowego. Wprawdzie nie udało mi się nigdy odtworzyć tego, który podają w zachwalanej przez mojego męża restauracji w Pradze czeskiej, ale sami sprawdźcie czy warto dążyć do pierwowzoru. W tym przypadku najważniejsza jest prostota, a nic prostszego niż sos podstawowy z dodatkiem smaku przewodniego nie da się wymyślić. 😉
Jak robię sos z zielonego pieprzu do steku wołowego?
Składniki w ilości do 4 steków:
- 2 dkg masła
- 2 dkg maki pszennej
- 250 ml mleka
- 4 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
- szczypta soli
Z masła i maki robię białą zasmażkę. Dodaję mleko cały czas mieszając. Dokładam posiekany pieprz zielony. Zagotowuję. Solę do smaku. Można ewentualnie dolać jeszcze trochę więcej mleka, jeśli komuś konsystencja sosu wydaje się zbyt gęsta.
Smacznego!
Steku!! na litość boską…
Bardzo dziękuję za komentarz. Po “głębokiej analizie problemu” poprawiłam prawie wszędzie. Zostawiłam w adresie strony – tego wolałabym jednak nie dotykać – korekta adresu niestety czasem ma nieprzyjemne konsekwencje.
Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam
Asia