Dobry sos podkreśla smak steku. Sos z kurek i suszonych pomidorów doprawiony zielonym pieprzem w połączeniu ze stekiem wołowym daje nam rozkosz na podniebieniu. Moim zdaniem jest to najlepszy sos do steku wołowego niezależnie od tego czy usmażymy go z polędwicy wołowej, czy też weźmiemy rozbratel, antrykot czy udziec wołowy. Mięso na zdjęciu to rostbef.
Jak zrobić sos z kurek i suszonych pomidorów do steków wołowych?
Składniki na sos dla 4 osób:
- 5 dkg masła,
- 2-3 małe ząbki czosnku,
- 6-8 suszonych pomidorów z oleju,
- 15-20 dkg kurek,
- 8 łyżeczek zielonego pieprzu ze słonej zalewy
- łyżka mąki,
- 250 ml mleka.
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory kroimy w paski po około 0,5cm szerokości. Kurki oczyszczamy i dokładnie płuczemy. Większe grzyby można pokroić. Zielony pieprz siekamy na połówki.
Na rozgrzane masło wrzucamy czosnek i smażymy przez chwilę. Dodajemy grzyby i suszone pomidory i smażymy przez 15 minut częściowo po przykryciem od czasu do czasu mieszając. Dodajemy zielony pieprz. Po całkowitym odparowaniu wody dodajemy mąką i dokładnie rozprowadzamy w tłuszczu. Powoli, cały czas mieszając wlewamy mleko aż do otrzymania pożądanej gęstości sosu.
Przygotowanie sosu zajmuje w sumie około 20 minut, trzeba więc zacząć go robić przed smażeniem steków.
Smacznego!
Jak widzę mąkę jako składnik sosu, to robi mi się niedobrze. Wystarczy dodać 2-3 łyżki śmietany 30% i sos będzie do—sko—na–ły
Dziękuję za komentarz. Szczerze mówiąc miałam różne fazy w swoim życiu. Negację mąki też przeszłam. Myślałam sobie – po co mąka? – to tylko puste kalorie. Oprócz zagęszczania mąka dodaje pewnej śliskości potrawie. Oczywiście nie trzeba dodawać. Przepis jest tylko inspiracją. Nie chodzi o to, żeby stosować się do niego odkładnie, ale o to, żeby nam smakowało.
Pozdrawiam
Asia
Pychości. Mniam mniam. Kurki z pomidorkami i rożki cielęce z ryżem. Mniam. Wpadłem na chwilę z Nowego Ekranu aby coś przekąsić.