Jak zrobić sos czosnkowy?

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy to doskonały dodatek do mięs z grilla, dip do krewetek lub w rzadszej wersji sos do polania naleśników. W domu taki sos przygotowujemy sami w moment i mamy pewność, że nie zawiera żadnych konserwantów, zagęszczaczy i co jeszcze chemia spożywcza może nam podarować.

Jak zrobić sos czosnkowy? Składniki:

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Bardzo ważny jest odpowiedni wybór jogurtu. Po pierwsze nie słodzony. Jeśli ktoś potrzebuje sobie cukrem złagodzić smak sosu, zawsze może to sam zrobić. Drugi atrybut, którym musimy się zainteresować przy wyborze jogurty na sos, to jego konsystencja. Jeśli chcemy, żeby nasz sos był gęsty i oblepiał maczane w nim kawałki mięsa, ryby, czy choćby grillowanych warzyw, czy gotowanych krewetek to używamy jogurtu greckiego lub bałkańskiego. Jeśli chcemy uzyskać lejący sos to bierzemy zwykły jogurt naturalny.

I na wyborze yogurtu praktycznie przygotowanie sosu się kończy. 😉

Do jogurtu dodajemy majonez (oczywiście najlepiej domowy) i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy, solimy do smaku. Sos powinniśmy przygotować co najmniej pół godziny przez podaniem, żeby całość dobrze przeszła smakiem czosnku.

Smacznego!

Jedna myśl nt. „Jak zrobić sos czosnkowy?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *