Jak zrobić sos chrzanowy na gorąco?

Sos chrzanowy Sos chrzanowy to idealny dodatek do gotowanej wołowiny. Czy robimy gotowaną pręgę wołową, czy też ozory wołowe sos chrzanowy jest niezastąpiony. Sos chrzanowy idealnie komponuje się też z jajkami gotowanymi na twardo. Czy jeszcze ktoś pamięta taki obiad? Jaja gotowane na twardo z sosem chrzanowym? Przygotowanie sosu chrzanowego jest bardzo proste. Trzeba tylko mieć dobry chrzan. Używam chrzanu w occie ze słoiczka. Odrobina octu tylko podkreśla smak, a zdobycie korzenia chrzanu graniczy z cudem, nie mówiąc już o tarciu chrzanu bez łez 😉

Jak zrobić sos chrzanowy składniki?

  • chrzan – słoiczek 180 g, ale bez śmietany, mleka, oleju, zagęszczaczy…
  • 400 ml rosołu (Może być rosół wołowy, mieszany, może być rosół z kury, rosół z kurczaka, a nawet z serduszek drobiowych. Jeśli jest potrzeba, żeby sos był jarski to używamy wywaru z warzyw. Z włoszczyzny zawsze możemy zrobić sałatkę jarzynową i nic nam się nie zmarnuje.)
  • 200 ml kwaśnej śmietany do zup i sosów 18% tłuszczu
  • 3 dkg mąki pszennej
  • 3 dkg masła

Zagotowujemy rosół. Gorącym rosołem zacieplamy śmietanę. Śmietanę z opakowania przekładamy do dużego kubeczka. Dodajemy trochę rosołu i dokładnie mieszamy. Potem jeszcze trochę i mieszamy i jak już wlejemy 200 ml, to śmietana na pewno będzie dobrze zagrzana.

Z mąki i masła przygotowujemy białą zasmażkę, czyli na gorące masło wsypujemy mąkę i mieszając smażymy aż zbieleje. Rozprowadzoną rosołem śmietanę jeszcze gorącą powoli wlewamy do zasmażki cały czas mieszając. Następnie wlewamy resztę rosołu i mieszamy do zagotowania. Dodajemy chrzan. Zagotowujemy i sos jest gotowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *