Bardzo lubię smażoną wątr0bę wieprzową. Wprawdzie jest trochę twardsza od wątróbki drobiowej, ale lepiej – bezpieczniej się przygotowuje. Moim subiektywnym zdaniem mniej tłuszcz pryska przy smażeniu. Przy smażeniu wątróbki wieprzowej nie trzeba dla ochrony używać maski spawacza. 😉
Jak zrobić smażoną wątrobę wieprzową?
Składniki:
- 1/2 kg wątroby wieprzowej
- 2 średnie cebule
- 5 dkg mąki pszennej
- 4 dkg smalcu wieprzowego
Cebulę kroimy według uznania – drobno lub w ćwierćkrażki. Wątrobę myjemy i osuszamy w papierowe ręczniczki. Kroimy na równe plastry grubości około 1 cm. Obtaczamy w mące. Wkładamy na patelnię z mocno rozgrzanym smalcem. Szybko zrumieniamy o odwracamy na druga stronę. Dodajemy pokrojoną wcześniej cebulę. Chwilę smażymy mieszając i zrumieniając ciut cebulę. Przykrywany patelnię pokrywką i smażymy/dusimy jeszcze przez około 3 minuty minimalnie tylko grzejąc. W ten sposób dostajemy wątróbkę jeszcze miękką, ale już dobrze wysmażoną. Wątróbka to nie stek wołowy i moim zdaniem musi być dobrze dosmażona.
Jak podać smażoną wątrobę wołową?
Wątrobę na obiad podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonych ogórków. Na kolację możemy podać wątrobę z chlebem i ogórkiem kiszonym pokrojonym w ćwiartki.
Smacznego!