Jak zrobić słodką surówkę z kiszonej kapusty z marchewką?

Słodka surówka z kapusty kiszonej z marchewką

Kiszona kapusta z marchewką to doskonała kompozycja smaków. Często nawet do kiszenia dodaje się tartą marchew.

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką dawno dawno temu, w moim dzieciństwie, w komunistycznych czasach bardzo często pojawiała się jako dodatek do obiadu. Dlaczego? Chyba głównie dlatego, że marchew i kiszona kapusta była w sklepie i trzeba było robić coś pysznego z tego co się dało kupić. Śmietana w sklepie pojawiała się dwa razy dziennie  – razem z dostawą mleka o szóstej rano i o 16-stej. Zapolowanie na śmietanę nie stanowiło zbytniego problemu. Cukier był na kartki, ale w zimie był, bo na wiosnę, to już się zaczynało bardzo oszczędzać cukier, żeby coś zostało do przetworów…

Jak zrobić słodką surówkę z kiszonek kapusty z marchewką?

  • 1  średnia marchewka – około 100g
  • 40 dkg kiszonej kapusty (powinna być raczej łagodna sałatkowa)
  • 100 ml kwaśnej śmietany do sałatek 18-22% tłuszczu
  • 4 łyżeczki cukru

Kapusta kiszona z marchewką

Do pokrojonej kapusty kiszonej dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę. Doprawiamy do smaku śmietaną i cukrem. Połączenie w proporcjach jak wyżej jest moim zdaniem idealne.

Do czego podać taką surówkę z kiszonej kapusty z marchewką na słodko?

Oczywiście do schabowego, do mielonych, i do czego jeszcze sobie wymarzymy… Hm… do pieczeni ze schabu faszerowanego polędwicą z suszonymi śliwkami to bym chyba jednak nie podała… 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *