Kiszona kapusta z marchewką to doskonała kompozycja smaków. Często nawet do kiszenia dodaje się tartą marchew.
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką dawno dawno temu, w moim dzieciństwie, w komunistycznych czasach bardzo często pojawiała się jako dodatek do obiadu. Dlaczego? Chyba głównie dlatego, że marchew i kiszona kapusta była w sklepie i trzeba było robić coś pysznego z tego co się dało kupić. Śmietana w sklepie pojawiała się dwa razy dziennie – razem z dostawą mleka o szóstej rano i o 16-stej. Zapolowanie na śmietanę nie stanowiło zbytniego problemu. Cukier był na kartki, ale w zimie był, bo na wiosnę, to już się zaczynało bardzo oszczędzać cukier, żeby coś zostało do przetworów…
Jak zrobić słodką surówkę z kiszonek kapusty z marchewką?
- 1 średnia marchewka – około 100g
- 40 dkg kiszonej kapusty (powinna być raczej łagodna sałatkowa)
- 100 ml kwaśnej śmietany do sałatek 18-22% tłuszczu
- 4 łyżeczki cukru
Do pokrojonej kapusty kiszonej dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę. Doprawiamy do smaku śmietaną i cukrem. Połączenie w proporcjach jak wyżej jest moim zdaniem idealne.
Do czego podać taką surówkę z kiszonej kapusty z marchewką na słodko?
Oczywiście do schabowego, do mielonych, i do czego jeszcze sobie wymarzymy… Hm… do pieczeni ze schabu faszerowanego polędwicą z suszonymi śliwkami to bym chyba jednak nie podała… 😉