Schab w sosie kurkowym to naprawdę wykwintny obiad. I co ciekawe, można go tak przyrządzić, że jest tak samo delikatny u soczysty jak polędwiczki… Nie wierzycie? Wystarczy kupić odpowiedni kawałek schabu – taki od strony karczku – dwukolorowy – taki sam jak kupujemy na klasyczne kotlety schabowe. Przyrządzenie jest na tyle proste, że od razu chce się włączyć to danie codziennego menu. Gdyby jeszcze grzyby nie były takie drogie… Ale i na to jest rada – można samemu nazbierać i na dodatek przechować na zimę idealny półprodukt – pasteryzowane kurki w lekko osolonej zalewie.
Jak zrobić schab w sosie z kurek? Składniki na 3 osoby:
- 3 kotlety schabowe takie około 2 -2,5 cm grubości
- 25 dkg kurek
- 1 duża cebule około 100 g
- 4 dkg masła
- sól, pieprz czarny mielony
- 100 g kwaśnej śmietany 18% tłuszczu do zup i sosów
- 5 – 7 g mąki – dosłownie jedna płaska łyżka
Zaczynamy od dokładnego wypłukania kurek z resztek liści i piachu, których wcześniej nie usunęliśmy przy obieraniu, tudzież nie były usunięte przed sprzedażą. Kurki zalewamy dosłownie 1/2 szklanki wody i gotujemy pod przykryciem 20 minut od momentu zagotowania.
Kotlety delikatnie solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w ćwierćkrążki.
Na talerz wsypujemy mąkę i prawie dokładnie 😉 obtaczamy kotlety w mące.
Na patelnię wykładamy masło. Patelnia powinna być dopasowana wielkością do kotletów, bo inaczej masło podczas smażenia zacznie się nam przypalać. Jak masło jest już dobrze rozgrzane kładziemy kotlety i smażymy około 2 minut na jedną stronę. Potem przewracamy i zaczynamy smażyć na drugą stronę – też 2 minuty. Obok kotletów, które od temperatury na pewno się trochę skurczą wysypujemy cebulę. Ma za zadanie przykryć masło, żeby się nie przypaliło.
Kotlety przewracamy przy pomocy szczypiec do przewracania steków (żadnego wbijania widelca!) i dosmażamy jeszcze po mi nucie z obu stron. Kotlety zdejmujemy na talerz.
W tym momencie zaczynamy mieszać cebule. Dosmażamy ją aż się zacznie rumienić. Cebula ma być taka pół na pół szklista i rumiana.
Teraz jest moment na dosypanie resztek mąki z talerza, na którym obtaczaliśmy kotlety. Utworzy nam się cebulowa zasmażka. Jak mąka jest już idealnie rozprowadzona (bo przecież nie zapominamy o mieszaniu) zaczynamy dolewać wodę z gotowania kurek. Jest jej więcej niż wlaliśmy, bo kurki zmalały i puściły wodę. Cały czas mieszamy.
Teraz dodajemy śmietanę. Trzeba ją dokładnie wymieszać i zacieplić powstającym sosem. Dodajemy po łyżce sos do śmietany i mieszamy. Jak już dodamy około 100 ml (6-7 łyżek) śmietana jest gotowa do wlania do sosu. Wlewamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy kurki. Zagotowujemy. Wkładamy kotlety. Nie przykrywamy kotletów sosem, tylko je w sosie zagłębiamy. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Schab w sosie kurkowym jest gotowy do podania?
Jak podać schab w sosie kurkowym?
Steki ze schabu z sosem z kurek doskonale komponują się z makaronem. Wczoraj na obiad podałam z makaronem kokardki i z sałatą z cebulą, ogórkiem i śmietaną.