Jak zrobić schab pieczony ze śliwkami faszerowany polędwicą?

Schab faszerowany polędwica gotowy do pieczenia

Schab ze śliwkami faszerowany polędwicą jest to ciekawe danie na proszony obiad. Dobrze nadaje się na święta i tym podobne okazje.
Co potrzebujemy kupić, żeby zrobić i podać schab pieczony faszerowany polędwicą i śliwkami?
Kupujemy dość gruby schab wieprzowy i polędwiczkę wieprzową – również grubą i tej samej długości co schab. Z przypraw i do nadziewania potrzebujemy: śliwki suszone (kalifornijskie), rodzynki, czosnek, majeranek, sól, pieprz czarny, miód – najlepiej spadziowy. Żeby ładnie podać schab do stołu Potrzebujemy: sałatę, ananasy i czarne oliwki.
Co najmniej na kilka godzin przed pieczeniem schabu przygotowujemy polędwiczkę.
Polędwiczkę nabijamy na długi ostry nóż tak, aby zrobić w niej otwór – jakby kieszonkę – rozkrawamy jak najbardziej, ale tak by jej nie rozciąć.
Szykujemy śliwki. W każdą w środek wkładamy pół ząbka czosnku – w miejsce, w którym była pestka. Wpychamy w środek polędwiczki śliwkę potem kilka rodzynek, i znowu śliwkę i tak na przemian aż polędwiczka będzie pełna nadzienia. Posypujemy polędwiczkę pieprzem – ma być czarna. Zawijamy ściśle w folię aluminiową i zamrażamy. Musi zamarznąć na sztywny kołek, żebyśmy mogli ją wsadzić w środek schabu.
Jak nadziać schab i przygotować go do pieczenia?
Schab rozkrawamy nożem  wzdłuż – podobnie jak polędwicę, żeby nam powstał rękaw. Wsuwamy w środek polędwicę. Nacieramy schab solą. W przepisie, który kiedyś dawno temu dostałam była informacja, żeby schab natrzeć vegetą, lub jarzynką, ale ja nie lubię tego typu przypraw. Ze względu na zawartość konserwantów i staram się je w mojej kuchni omijać. Oczywiście używałam, ale użycie nie jest konieczne. Obsypujemy mięso majerankiem – ma być całe czarne. Wkładamy do wyłożonej folią aluminiową prostokątnej formy. Polewamy po wierzchu miodem. Zawijamy ściśle folię, tak by schab był przykryty.
Jak upiec i podać schab?
Schab Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 2 godziny w temperaturze około 190 stopni.
Gotową pieczeń wykładamy pieczeń na półmisek wyłożony sałatą. Naokoło kładziemy krążki ananasa. Do dziurek wkładamy po trzy oliwki. Można też obłożyć naokoło sałatką owocową i rzucić na nią kilka czarnych oliwek.
Jakie sałatki lub surówki najbardziej moim zdaniem, do tej pieczeni pasują?
Do mięsa ze słodką nutą pasują sałatki o podobnym charakterze.
Sałata z sosem winegret lub sałata ze śmietaną i cukrem będą pasowały idealnie. Żeby jednak nasi goście mieli pewien wybór można podać jeszcze sałatkę z porów z ananasem.
I na koniec najważniejsza informacja:
Należy upiec tej pieczeni dwa razy więcej niż nam się wydaje, że potrzebujemy. Wszyscy będą prosić o dokładkę… mniam…
Smacznego! 😉

[nggallery id=3]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *