Schab ze śliwkami faszerowany polędwicą jest to ciekawe danie na proszony obiad. Dobrze nadaje się na święta i tym podobne okazje.
Co potrzebujemy kupić, żeby zrobić i podać schab pieczony faszerowany polędwicą i śliwkami?
Kupujemy dość gruby schab wieprzowy i polędwiczkę wieprzową – również grubą i tej samej długości co schab. Z przypraw i do nadziewania potrzebujemy: śliwki suszone (kalifornijskie), rodzynki, czosnek, majeranek, sól, pieprz czarny, miód – najlepiej spadziowy. Żeby ładnie podać schab do stołu Potrzebujemy: sałatę, ananasy i czarne oliwki.
Co najmniej na kilka godzin przed pieczeniem schabu przygotowujemy polędwiczkę.
Polędwiczkę nabijamy na długi ostry nóż tak, aby zrobić w niej otwór – jakby kieszonkę – rozkrawamy jak najbardziej, ale tak by jej nie rozciąć.
Szykujemy śliwki. W każdą w środek wkładamy pół ząbka czosnku – w miejsce, w którym była pestka. Wpychamy w środek polędwiczki śliwkę potem kilka rodzynek, i znowu śliwkę i tak na przemian aż polędwiczka będzie pełna nadzienia. Posypujemy polędwiczkę pieprzem – ma być czarna. Zawijamy ściśle w folię aluminiową i zamrażamy. Musi zamarznąć na sztywny kołek, żebyśmy mogli ją wsadzić w środek schabu.
Jak nadziać schab i przygotować go do pieczenia?
Schab rozkrawamy nożem wzdłuż – podobnie jak polędwicę, żeby nam powstał rękaw. Wsuwamy w środek polędwicę. Nacieramy schab solą. W przepisie, który kiedyś dawno temu dostałam była informacja, żeby schab natrzeć vegetą, lub jarzynką, ale ja nie lubię tego typu przypraw. Ze względu na zawartość konserwantów i staram się je w mojej kuchni omijać. Oczywiście używałam, ale użycie nie jest konieczne. Obsypujemy mięso majerankiem – ma być całe czarne. Wkładamy do wyłożonej folią aluminiową prostokątnej formy. Polewamy po wierzchu miodem. Zawijamy ściśle folię, tak by schab był przykryty.
Jak upiec i podać schab?
Schab Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 2 godziny w temperaturze około 190 stopni.
Gotową pieczeń wykładamy pieczeń na półmisek wyłożony sałatą. Naokoło kładziemy krążki ananasa. Do dziurek wkładamy po trzy oliwki. Można też obłożyć naokoło sałatką owocową i rzucić na nią kilka czarnych oliwek.
Jakie sałatki lub surówki najbardziej moim zdaniem, do tej pieczeni pasują?
Do mięsa ze słodką nutą pasują sałatki o podobnym charakterze.
Sałata z sosem winegret lub sałata ze śmietaną i cukrem będą pasowały idealnie. Żeby jednak nasi goście mieli pewien wybór można podać jeszcze sałatkę z porów z ananasem.
I na koniec najważniejsza informacja:
Należy upiec tej pieczeni dwa razy więcej niż nam się wydaje, że potrzebujemy. Wszyscy będą prosić o dokładkę… mniam…
Smacznego! 😉
[nggallery id=3]