Jak zrobić schab pieczony to pytanie na które można odpowiedzieć dopiero jak zdecydujemy, co będziemy z tym schabem robić. Inaczej pieczemy schab do obiadu, a inaczej jeśli chcemy mieć pieczeń do kanapek, a właściwie inaczej studzimy. Jeśli podajemy schab do obiadu to po prostu wyjmujemy gorący z piekarnika i kroimy. Ciepła pieczeń lubi się rozpadać. Zapobiega temu użycie bardzo ostrego noża. Jeśli chcemy mieć wilgotną pieczeń do kanapek trzymamy schab pod przykryciem aż do wystygnięcia wstawiamy do lodówki i przechowujemy pod przykryciem. Kroimy zimną z lodówki.
A jak zrobić schab pieczony?
Bierzemy kawałek schabu surowego bez kości i obsypujemy ze wszystkich stron przyprawami. Ja przeważnie używam do wieprzowiny: sól, pieprz czarny, czosnek, paprykę i kminek. Na wierzch kładę jeszcze kulkę ziela angielskiego i listek laurowy. Układam przyprawione mięso na talerzu i wkładam do lodówki na co najmniej 2 godziny. Świeże mięso może nam poleżeć w przyprawach 2 dni – lepiej wtedy przejdzie przyprawami.
Naczynie w którym będziemy piekli mięso smaruję smalcem lub wylewam na dno łyżkę oleju. Układam mięso. Wkładam do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piekę przez pół godziny bez przykrycia. Gdy mięso zaczyna się rumienić przykrywam je pokrywką i piekę dalej.
Czas pieczenia zależy od tego ile waży nasz kawałek schabu.
Ogólnie przyjmuje się, że mięso wieprzowe piekę tyle czasu ile waży i ten algorytm dobrze działa dla kawałków mięsa od 1kg do 2 kg.
Identycznie postępujemy z karkówką, chociaż w tym przypadku czas pieczenia wydłużyłabym o jakież 10%.
Smacznego!