Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem, serem pleśniowym i orzechami?

Sałatka ze szpinaku, awokado i pleśniowego sera z orzechami i winogronami z sosem vinegret

Zrobiłam wreszcie sałatkę ze świeżego szpinaku, sera pleśniowego z błękitna pleśnią, ciemnych winogron, awokado i orzechów włoskich. Koleżanka napisała na twarzoksiążce, że jadła kiedyś taką sałatkę w restauracji i teraz w domu ją powtarza. Składniki dobrze skomponowały mi się w wyobraźni. Skorzystałam z pomysłu i zrobiłam. Bardzo mi ta sałatka zasmakowała. 😉 Marta! Dziękuję!

Jak zrobiłam sałatkę z liści młodego szpinaku, twardego sera pleśniowego, ciemnych winogron, awokado i orzechów włoskich z dressingiem z sosu vinegret?
Składniki na sałatkę dla 4 osób:

  • 6 dkg liści szpinaku
  • 20 dkg sera pleśniowego błękitny lazur
  • 20 dkg ciemnych winogron bez pestek
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 10 dkg orzechów włoskich łuskanych
  • 2 łyżki miodu – najlepiej kwiatowego lub lipowego
  •  2 łyżki octu balsamicznego
  •  2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  •  2 ząbki czosnku
  •  2 łyżeczki suszonego oregano.

Sałatka ze szpinaku, awokado i pleśniowego sera z orzechami i winogronami

Z miodu, octu, oliwy z oliwek, przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku i oregano przygotowujemy sos winegret.

Do miski wkładamy pozostałe składniki. Liście szpinaku możemy porwać. Awokado kroimy w kostkę. Orzechy też możemy trochę pokroić. Ser pleśniowy także kroimy w kostkę. Wszystko polewamy sosem. Dokładnie mieszamy. Sałatka jest gotowa do jedzenia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *