Zrobiłam wreszcie sałatkę ze świeżego szpinaku, sera pleśniowego z błękitna pleśnią, ciemnych winogron, awokado i orzechów włoskich. Koleżanka napisała na twarzoksiążce, że jadła kiedyś taką sałatkę w restauracji i teraz w domu ją powtarza. Składniki dobrze skomponowały mi się w wyobraźni. Skorzystałam z pomysłu i zrobiłam. Bardzo mi ta sałatka zasmakowała. 😉 Marta! Dziękuję!
Jak zrobiłam sałatkę z liści młodego szpinaku, twardego sera pleśniowego, ciemnych winogron, awokado i orzechów włoskich z dressingiem z sosu vinegret?
Składniki na sałatkę dla 4 osób:
- 6 dkg liści szpinaku
- 20 dkg sera pleśniowego błękitny lazur
- 20 dkg ciemnych winogron bez pestek
- 1 duże dojrzałe awokado
- 10 dkg orzechów włoskich łuskanych
- 2 łyżki miodu – najlepiej kwiatowego lub lipowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego oregano.
Z miodu, octu, oliwy z oliwek, przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku i oregano przygotowujemy sos winegret.
Do miski wkładamy pozostałe składniki. Liście szpinaku możemy porwać. Awokado kroimy w kostkę. Orzechy też możemy trochę pokroić. Ser pleśniowy także kroimy w kostkę. Wszystko polewamy sosem. Dokładnie mieszamy. Sałatka jest gotowa do jedzenia.
Smacznego!