Koleżanka – też Joanna – skomentowała kilka dni temu na facebooku mój przepis na mocno czosnkową sałatkę z kukurydzą i ananasem. Napisała, ze robi podobną z winogronami. Odpisałam, że zrobię, a jak będzie mi smakowała to zamieszczę na swoim blogu i niniejszym to czynię. 😉
Wzięłam:
- 25 dkg żółtego łagodnego sera (najlepszy byłby cheddar, a było pół na pół cheddar i gołda, bo cheddara miałam resztkę)
- 25 dkg ciemnych winogron
- 25 dkg jasnych winogron
- 1 ząbek czosnku
- 2 czubate łyżki majonezu
Ser utarłam na grubej tarce jarzynowej. Winogrona pokroiłam na połówki i usunęłam pestki. Ząbek czosnku przecisnęłam przez praskę. Wszystko wsypałam do miski. Dodałam majonez i wymieszałam.
Wyszło coś naprawdę pysznego. Polecam jako jedna z sałatek na imprezkę tudzież jako dodatek do mięs do obiadu, do których pasują sałatki ze słodką nutą… Sałatkę zjedliśmy do makaronu z mięsem z piersi kurczaka w sosie pomidorowym…
Mniam…