Sałatka z tuńczyka ze szpinakiem, a właściwie na liściach młodego szpinaku jest idealna na kolację… hm… nawet taką przy świecach…
Lubię takie sałatki… trochę zielska, trochę innych dodatków, żeby było kolorowo i odrobina wkładki białkowej. Kolorowo, apetycznie i zdrowo. Na dodatek przygotowanie takiej sałatki zajmuje tylko chwilę, a składniki trzeba po prosty wyłożyć na talerz, ewentualnie polać olejem lub jeszcze lepiej oliwą z oliwek extra vergine.
Jakie składniki potrzebne są nam do sałatki z tuńczyka dla jednej osoby?
- około 5 dkg liści młodego szpinaku (lub ewentualnie roszponki, tudzież innej słodkiej, delikatnej w smaku sałaty)
- 60 g tuńczyka z puszki (to jest pół standardowo dostępnej w sklepach puszki, ale kupujemy tuńczyka w kawałkach, a nie rozdrobnionego i w sosie własnym a nie w oleju)
- 1 jajko ugotowane na twardo
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka oliwek (bardzo polecam takie wielkie, zielone oliwki – są niestety najczęściej z pestkami, naprawdę pysznie smakują)
- oliwa z oliwek extra vergine lub dobry olej na przykład słonecznikowy
Trzeba tylko szpinak umyć i osączyć, jajko ugotować i obrać, pomidorki umyć i wszystko wyłożyć na talerz. A na talerzu każdy sam sobie polewa sałatkę oliwą zgodnie z własnym gustem. 😉
Smacznego!