Seler naciowy ma dużo delikatniejszy smak niż korzeń selera. Jednak smak jest tak charakterystyczny, że stanowi przewodnią nutę smakową w sałatkach nawet z niewielką zawartością selera. Dodatki powinny być raczej neutralnymi w smaku wypełniaczami. Można na koniec doprawić sałatkę trochę pikantnie czarnym pieprzem lub suszonym pepperoni.
Jak zrobić sałatkę z selera naciowego z rodzynkami?
Składniki:
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 jabłko
- 3 jaja ugotowane na twardo
- garść rodzynek
- 1 puszka kukurydzy
- majonez
- pieprz, pepperoni i ewentualnie sól do smaku
Łodygi selera naciowego kroimy w cienkie plasterki. Jabłko obieramy ze skórki lub nie. Na pewno usuwamy gniazda nasienne. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Jaja obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy. Rodzynki możemy namoczyć w wodzie, jeśli są bardzo suche. Wystarczy zalać je odrobiną wrzącej wody, pozostawić do wystygnięcia, a następnie odsączyć z wody. Jeśli rodzynki są miękkie po prostu je do sałatki dodajemy. Wszystkie składniki łączymy. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Możemy doprawić do smaku pieprzemi i ewentualnie solą lub jeśli jesteśmy wielbicielami potraw pikantnych możemy dodać odrobinę pepperoni.
Smacznego!