Sałatka z porów z ananasem pasuje szczególnie do dań obiadowych z nutą słodyczy. Jeśli mięso jest pieczone z owocami lub miodem, to powinna się dobrze komponować. Możemy ją podać do schabu ze śliwkami faszerowanego polędwicą, do indyka pieczonego z jabłkami i morelami, a także do kurczaka pieczonego z nadzieniem, indyka z nadzieniem, pieczonego faszerowanego mostka cielęcego… i co nam jeszcze wyobraźnia podpowie.
Jak zrobić sałatkę z porów z ananasem
Składniki:
- włoszczyzna pokrojona w słupki (może być z mrożonki)
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- duży gruby por – biała część
- majonez
Jak przygotować?
Włoszczyznę gotujemy na parze i studzimy. Por kroimy w krążki, delikatnie solimy i porządnie zgniatamy w dłoniach, aż puści sok i zmięknie. Łączymy składniki: włoszczyznę, pora, pokrojone ananasy i kukurydzę. Dodajemy majonez i mieszamy.
Smacznego!