Sałatka z czerwonej fasoli z ananasami u mnie w domu występuje pod nazwą “sałatka z karaluchami”. Mimo zwierzątek w nazwie jest całkiem jarska. 😉
Skąd taka nazwa? Dostałam ten przepis od koleżanki – od Magdy. Jednemu z jej przyjaciół tak się powiedziało na widok czerwonej fasoli i tak już sałatka została ochrzczona.
Co jest mam potrzebne do zrobienia “sałatki z karaluchami”?
- ser żółty, łagodny około 30 dkg,
- 1 duży por,
- 1/2 puszki ananasów,
- puszka czerwonej fasoli,
- 2 jabłka,
- pieprz, sól,
- łyżeczka ostrej musztardy,
- majonez.
Jak przygotować sałatkę z czerwonej fasoli z porem i ananasem?
Białą część pora kroimy wzdłuż na pół i potem z poprzek w paseczki. Odrobinę solimy i ugniatamy dłonią, żeby puścił sok i trochę zmiękł. Ser kroimy w małe kosteczki. Fasolę odcedzamy i płuczemy. Ananasy w plastrach kroimy na małe kawałki, lub kupujemy od razu w kawałkach. Jabłuszka obieramy i trzemy na grubej tarce lub kroimy w drobną kostkę. Teraz wystarczy wymieszać z majonezem, musztardą i przyprawami…
Smacznego!