Sałatka z arbuza to nie tylko sałatka owocowa. Możemy wykorzystać arbuza do przygotowania wyśmienitej sałatki, która będzie doskonałym dodatkiem do pieczonego pstrąga, lub pieczonej na grillu dorady. Wystarczy tylko pogodzić się z tym, że arbuz może być lekko pikantny. 😉
Jak przygotować sałatkę z arbuza na 4 osoby?
- około 1,5 kg dojrzałego, słodkiego arbuza
- jedna kulka 100 g, a jeśli ktoś bardzo lubi to nawet 2 razy tyle sera mozzarella
- garść listków bazylii
- 1 łyżka octu balsamicznego (a jeszcze lepiej taka gęsta jego wersja o konsystencji sosu – sos balsamico)
Arbuza kroimy w kostkę – tak około 2 na 2 cm. Usuwamy wszystkie pestki.
Serek mozzarella osączamy z zalewy. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę do arbuza.
Odkładamy kilka bardzo ładnych listków bazylii. Resztę drobno siekamy i dodajemy do arbuza.
Skrapiamy octem balsamicznym.
Całość mieszamy. Przyozdabiamy wybranymi wcześniej listkami bazylii.
Właściwie najważniejsze w tej sałatce to przygotowanie bezpośrednio przed podaniem. Oczywiście można ją dodatkowo doprawić czarnym pieprzem – w wtedy arbuz będzie naprawdę pikantny, ale lepiej podać pieprz czarny do stołu – szczególnie jak mamy małe dzieci. 😉
Smacznego!
Bardzo ciekawa, pyszna, propozycja, na pewno skorzystam, dziękuję
Arbuza można też łączyć z fetą i miętą. Też jest super.
Dziękuję za komentarz. Bardzo mi miło.
Pozdrawiam
Asia