Jak zrobić sałatkę jarzynową zawijaną w plastry szynki w galarecie?

Rolki z szynki z sałatką jarzynową w galarecie

Porcje sałatki jarzynowej zawinięte w plastry szynki i zatopione w galarecie to doskonała przystawka. Jest to bardzo ciekawa forma podania sałatki jarzynowej. Genialnie prezentuje się na wielkanocnym stole. Pasuje na przystawkę przed niedzielnym obiadem, ale fajnie też zjada się taką sałatkę jarzynową z szynką na kolację. Ostatnio robiłam taką sałatkę w galarecie dla przyjaciółki na przyjęcie komunijne jej syna.

Jak zrobić sałatkę jarzynową zawijaną w plastry szynki w galarecie?
Składniki: (na duże przyjęcie – 30 porcji)

  • 80 dkg szynki – 30 dużych, okrągłych plastrów
  • żelatyna w ilości potrzebnej na 3 litry galarety – najlepiej taką do rozpuszczenie w gorącym wywarze bez zagotowania
  • sałatka jarzynowa:
    • 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera
    • listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 10 ziarenek czarnego pieprzu, sól
    • 5 ugotowanych w mundurkach średniej wielkości ziemniaków
    • 3 jajka ugotowane na twardo
    • 1 mała cebula
    • 4 średnie ogórki kiszone
    • 1 puszka groszku konserwowego
    • 2 lekko czubate łyżki majonezu
    • 1 lekko czubata łyżka musztardy
    • pieprz czarny mielony do smaku
  • dekoracje według uznania:
    • pęczek szczypiorku
    • zielony ogórek
    • 30 dkg pomidorków cherry

Sałatka jarzynowa na plasterku szynki

Przygotowanie galarety z szynki z sałatką jarzynową zaczynamy od przygotowania składników, które musimy ugotować. Zaczynamy od ziemniaków w mundurkach, bo te muszą się gotować około 40 minut. Dobrze wyszorowane ziemniaki wkładamy do zimnej osolonej wody i gotujemy 40 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie powinny być idealne. Ziemniaki odcedzamy i czekamy aż wystygną, a następnie obieramy ze skórki.

Pierwsza rolka z szynki z sałatką jarzynową już gotowa

W międzyczasie nastawiamy do gotowania włoszczyznę. Wodę solimy do smaku. Do gotowania dodajemy pieprz w ziarnach, ziele angielskie i listek laurowy. Włoszczyznę obieramy i wkładamy najlepiej do wrzątku, bo chociaż zależy nam na smaku wywaru – będziemy z niego robić galaretę – to jednak na intensywności smaku warzyw zależy nam także. Włoszczyznę gotujemy 30 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową. Z wywaru usuwamy także ziarna i listek. Wywar uzupełniamy do 3 litrów. (Moim zdaniem taka ilość galarety jest odpowiednia do zalania 30 rolek z szynki). Do wywaru wsypujemy żelatynę i mieszamy aż do dokładnego rozpuszczenia. Wywar pozostawiamy do ostygnięcia.

20% przygotowań rolek z szynki z sałatką jarzynową mamy już za sobą

W międzyczasie gotujemy jeszcze jajka na twardo. Jajka na twardo gotujemy wkładając do zimnej mocno osolonej wody. Gotujemy 7 minut od czasu zagotowania – wtedy mamy pewność, że żółtko już się ścięło, a jeszcze się nie zrobiło niebieskie.

Zabieramy się za przygotowanie sałatki jarzynowej.Po kolei drobno kroimy w wsypujemy do miski: cebulę, ogórki kiszone, ziemniaki, marchewki, pietruszki, selera i jajka. Dodajemy osączony zielony groszek, musztardę i majonez. Doprawiamy czarnym pieprzem. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Przewiązane szczypiorkiem rolki z szynki z sałatką jarzynową w naczyniu na galaretę

Sałatka jest już gotowa, możemy zabrać się za zwijanie rolek z szynki. Na plasterek szynki nakładamy czubatą łyżkę sałatki i po prostu zwijamy. Jeśli taki sposób dekoracji nam pasuje, to możemy każdą rolkę przewiązać w połowie szczypiorkiem.

Rolki układamy w głębokim półmisku do galarety i delikatnie zalewamy wywarem z żelatyną. Dodatkowo dekorujemy całość plasterkami zielonego ogórka i pomidorkami cherry. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Po dwóch godzinach galareta jest gotowa do jedzenia, o ile z przepisu na opakowaniu żelatyny wybraliśmy ilość dla galarety mocniej ściętej. 😉 Galaretę z szynki z sałatka jarzynową można przygotować na dzień przed podaniem, ale dobrze by było dłużej jej nie przechowywać ze względu na zawartość majonezu.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *