Sałatka jarzynowa to doskonały sposób na wykorzystanie gotowanej woszczyzny z rosołu. Trzeba tylko wszystko drobno pokroić, dodać kilka składników i mamy danie na śniadanie lub kolację, tudzież sałatkę do obiadu. Sałatka jarzynowa to także tradycyjna sałatka na Wielkanoc. Wprawdzie potrafię sobie wyobrazić wielkanocne śniadanie bez sałatki jarzynowej, ale z tymi wiosennymi świętami bardzo się kojarzy. Na Wielkanoc proponowałabym jednak przygotowanie sałatki jarzynowej z pieczonymi jarzynami, a nie wygotowanymi w rosole.
Jak zrobić sałatkę jarzynową?
Składniki na dużą miskę sałatki:
- włoszczyzna z rosołu: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera
- 5 ugotowanych w mundurkach średniej wielkości ziemniaków
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała cebula
- 4 średnie ogórki kiszone
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2 lekko czubate łyżki majonezu
- 1 lekko czubata łyżka musztardy
- pieprz czarny mielony do smaku
Ziemniaki obieramy ze skórki. Jajka obieramy ze skorupek. Włoszczyznę, ziemniaki, jajka, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę około 3-4 mm na 3-4 mm. Dodajemy osączony groszek konserwowy. Dodajemy majonez i musztardę. Mieszamy. Można doprawić czarnym mielonym pieprzem. U mnie w domu pierz stoi na stole i każdy doprawia sobie według uznania.
Smacznego!