Sałata ze śmietaną i cukrem to od dzieciństwa mój najbardziej ulubiony dodatek do obiadu. Sałata ze śmietaną i cukrem szczególnie dobrze pasuje do kotletów schabowych i do ich najdelikatniejszej wersji, czyli kotlecików z polędwiczki wieprzowej. Idealne też komponuje się z kotletami mielonymi. Pasuje do wszystkich mięs ze słodką nutą w smaku. Jeśli robimy pieczeń ze słodkim nadzieniem – np. pieczonego kurczaka – to sałata ze śmietaną i cukrem będzie pasowała idealnie. Ostatnio taką sałatkę podawałam do mostka cielęcego faszerowanego pikantnym nadzieniem z rodzynkami.
Jaką sałatę można podać ze śmietaną i cukrem?
Dawno dawno emu praktycznie nie było wyboru różnych gatunków sałaty. Jak była – taką mieszałam ze śmietaną i cukrem. Ostatnio nawet sałatę rzymską podałam ze śmietaną i cukrem i była pyszna. Zasadniczo kupuję jednak do takiej surówki do obiadu sałatę masłową lub lodową.
W jakich proporcjach połączyć sałatę z e śmietaną i cukrem?
Zawsze kierujemy się własnym smakiem.
Moim zdaniem na 4 osoby potrzeba:
- 1/2 główki sałaty lodowe
- 20 ml kwaśnej śmietany 18% tłuszczu
- 4 płaskie łyżeczki cukru
Sałatę kroimy, lub rwiemy na drobne kawałki. Polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem. Mieszamy. Mniam!.