Ryż z warzywami to ciekawy dodatek do obiadu ze względów głównie kolorystycznych. Jest to ciekawa alternatywa tak dla białego ryżu, jak i ryżu ciemnego lub dzikiego.
Jak zrobić ryż z warzywami? – wersja 1
Gotujemy ryż na sypko. Najwygodniej taki w woreczkach. Ugotowany i odsączony ryż wkładamy na patelnię na rozgrzane masło. Dodajemy oddzielnie ugotowane na parze warzywa. Mieszamy i przez 2-3 minuty dusimy pod przykryciem. Łatwo jest taki ryż przygotować wcześniej – tylko w ostatniej chwili łączymy go z warzywami.
Jak zrobić ryż z warzywami? – wersja 2
Suchy ryż wrzucamy na rozgrzane masło. Smażymy przez chwilę dokładnie mieszając. Zalewamy wodą w ilości 2,5 szklanki wody na szklankę ryżu. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut. Ryż powinien całkowicie wchłonąć wodę. Dodajemy ugotowane oddzielnie na parze warzywa lub groszek z puszki. Mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut.
Niezależnie od wersji oczywiście ryż solimy do smaku.
Smacznego!
Doskonałe, techniczne przepisy w połączeniu z poezją smaków- nie tylko dla analfabetów kuchennych.
Mam tylko jedną uwagę dotyczącą przepisu na ryż z warzywami w wersji I.
Wyjdzie kiedy po odsączeniu włożymy do lodówki lub inaczej ostudzimy.
kiedy jest gorący przykleja się do patelni i zamienia się w jedną bezkształtną breję.