Rosół z serc z kurczaka tym różni się od rosołu gotowanego na mięsie z kośćmi, że nie zsiądzie się na galaretkę. Jest jednak tak samo pyszny. Serca z kurczaka to jest samo mięso. Kupując serca nie płacimy za kości, więc ekonomicznie lepiej na tym wychodzimy. Musimy jednak włożyć w przygotowanie mięsa do rosołu dużo więcej własnej pracy.
Jak zrobić rosół z serduszek z kurczaka?
Składniki na 8 porcji rosołu:
1 kg serc z kurczaka
włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i selera
przyprawy: 10 ziaren czarnego pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 listek laurowy, sól
natka pietruszki
Serduszka trzeba dokładnie wypłukać. Dokładnie wyciskamy przez wystające naczynia krwionośne skrzepy krwi z każdego serduszka. Ta czynność zajmuje około 15 minut, ale jest bardzo ważna. Im lepiej serca są wypłukane tym mniej będziemy mieli do zbierania szumowin z powierzchni rosołu tuż po zagotowaniu. Skrzepła krew nie jest też smacznym nadzieniem w serduszku. Podroby wstawiam do gotowania do 2 litrów zimnej wody. Dodaję z przyprawy. Po zagotowaniu zbieram dokładnie łyżką cedzakową szumowiny z powierzchni rosołu. Zmniejszam gaz/ogrzewanie tak, żeby wywar gotował się bardzo powoli. Po 1,5 godziny dodaję włoszczyznę. Z włoszczyzną gotuję jeszcze około 0,5 godziny. Na koniec gotowania dodaję łodygi z natki związane nitką i po 3-5 minutach wyjmuję. Rosół nabierze niepowtarzalnego aromatu. Resztę natki siekam drobno – będzie służyła do posypania rosołu po wierzchu.
Jak podać rosół z serduszek?
Najlepiej rosół podać z domowym makaronem, ale można też użyć dowolnego makaronu nitki lub krajanka. Rosół z serduszek to zupa z wkładką. Zawsze wykładamy serduszka na talerze. Rosół posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!
Ale mi dziewczyno smaka narobiłaś 🙂
Akurat dzisiaj kupiłem serca i się zastanawiałem jak he zrobić.
Zwykle obgotowuję żeby tłuszcz i woda wyciekły, a potem podsmażyam na patelni z przyprawami 🙂
Moje dzieciaki za tym przepadają.
Ale dzisiaj chyba będzie rosołek ;D
I jak rosołek? Smakował dzieciakom?
Pozdrawiam
Asia
Rosół wyszedł przepyszny.
Bardzo się cieszę.
Dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam
Asia
Ps.Zapraszam do korzystania z innych przepisów. Wczoraj nawet pojawił się pierwszy film na moim blogu: Jak zrobić pyszne, kruche faworki? 😉