Jak zrobić risotto z brukselką?

Risotto z brukselką

Risotto najbardziej kojarzy mi się z późnym latem i wczesną jesienią, kiedy mamy wybór naprawdę smacznych dojrzałych pomidorów. Czasem jednak i zimą zachciewa się risotto. Ostatnio robiłam risotto z brukselką. Wyszło pyszne. Naprawdę polecam wszystkim wielbicielom brukselki. Hm… To było po prostu zimowe risotto. Wprawdzie brukselkę miałam świeżą, ale można użyć i mrożonej, a pomidory najlepsze będą takie krojone bez skóry z kartonu lub puszki. Po prostu jest w nich więcej aromatu i struktury pomidora niż w przecierach.

Jakie składniki są nam potrzebne na risotto z brukselką dla 3-4 osób? (w zależności od ich żarłoczności)

  • 400 g pomidorów krojonych w kartonie
  • 1/2 kg brukselki
  • 20 dkg ryżu do risotto
  • 45 ml oliwy z oliwek
  • jedna mała cebula, lub pół dużej
  • malutki kawałek selera około 5 dkg (ostatnio wzięłam 2 łodygi selera naciowego)
  • 3/4 litra rosołu (1/2 piersi kurczaka – około 30 dkg, odrobina włoszczyzny tak 10dkg w sumie, listek laurowy, ziele angielskie kilka ziarenek pieprzu czarnego i łyżeczka soli)
  • 2 dkg masła
  • 1 łyżeczka estragonu
  • bardzo ostra papryka do doprawienia do smaku – ale lepiej już na talerzu ;-)

Zaczynamy od ugotowania lekkiego rosołu z piersi kurczaka. Wstawiamy do garnka do wszystkie składniki rosołu, zalewamy 3/4 litra wody i od zagotowania gotujemy jeszcze 1/2 godziny na wolnym ogniu.

Tak wygląda białe risotto z dodatkiem estragonu.W międzyczasie na parze gotujemy brukselkę. Jest wtedy o wiele smaczniejsza niż jakbyśmy ja gotowali w wodzie. Do risotto będziemy dodawać brukselkę już ugotowaną. Na parze brukselce wystarczy 15 minut. Raczej bym tego czasu nie skracała. Kalafior, czy brokuła można jeść, półtwardego, ale brukselka to kapusta.

Jak rosół kończy się nam gotować płuczemy ryż. Jak zwykle robimy to kilkukrotnie, aż zlewana woda jest czysta. Ryż osączamy na sicie.

Tak wygląda risotto jak dodamy pokrojona kawałki piersi kurczaka.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy pokrojoną na drobno cebulę i seler, aż cebula się zeszkli. W tym momencie dokładamy ryż. Mieszamy z oliwą i aż wszystkie ziarenka będą wyraźnie szkliły się od tłuszczu. Wtedy zaczynamy dolewać po łyżce rosół. Jak ryż wchłonie jedną łyżkę rosołu dolewamy następną i tak aż ryż wchłonie cały rosół. Oczywiście cały czas mieszamy. Cały proces dodawania wody do ryżu trwa około 15 minut.

Razem z ostatnią łyżką dodajemy estragon – naprawdę genialnie skomponuje nam się z brukselką. 😉

Tak wygląda risotto jak dodamy pomidoryDo tak przygotowanego białego risotto z dodatkiem estragonu dodajemy pokrojone w kostkę mięso z piersi kurczaka. Oczywiście możemy risotto z brukselką przygotować jako danie całkiem jarskie – wtedy używamy zamiast rosołu wywaru z włoszczyzny podobnie jak przy przygotowaniu zielonego risotto z bobem i koperkiem, ale to już inna bajka. 😉

Dodajemy brukselkę i mieszamy. Na koniec dodajemy masło. Risotto zestawiamy z kuchenki, przykrywamy pokrywką, a po pięciu minutach mieszamy i podajemy do stołu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *