Risotto z bakłażanami to lekkie, pyszne danie o intensywnym smaku. Czas przygotowania to około 30 minut. Trochę więc zajmuje, ale za to ta rozkosz na podniebieniu… mniam… Osobiście przygotowuję rissotto na rosole, ale danie może być całkowicie jarskie, jeśli użyjemy bulionu warzywnego.
Jak przygotować risotto z bakłażanami?
Składniki (na obiad dla 4 osób):
- 25 dkg ryżu do risotto
- 45 ml oliwy z oliwek extra vergine + ewentualnie jeszcze 15 ml jeśli używamy świeżych pomidorów
- jedna mała cebula, lub pół dużej
- malutki kawałek selera – nie więcej niż 5 dkg
- 3/4 litra rosołu – może być bulion warzywny lub nawet bulionetka knorr, która o dziwo jest nawet jadalna
- 2 dkg masła
- 2 średnie bakłażany
- 350 g pomidorów krojonych w kartonie lub tyleż samo dojrzałych pomidorów
- sól (jeśli rosół nie był wystarczająco słony i trzeba potrawę dosolić do smaku)
- oregano – najlepiej garść młodych listków zerwanych w ogrodzie, ale może być tez suszone – około łyżeczki.
Zaczynamy od przygotowania bakłażanów. Bakłażany myjemy. Odkrawamy szypułki. Kroimy wzdłuż na pół, a następnie na plasterki o grubości około 1 cm. Solimy obficie z każdej strony. Odstawiamy na bok na co najmniej 5 minut. Bakłażany muszą się spocić i oddać całą gorycz.
W tym czasie przygotowujemy pomidory, jeśli mamy świeże. Pomidory zalewamy wrzątkiem na około 15 sekund. Dzięki temu bardzo łatwo obierzemy je ze skórki. Obrane pomidory kroimy na kawałki. Włókniste kawałki od strony ogonka usuwamy. Pomidory wkładamy do rondla do rondla na łyżkę rozgrzanej oliwy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy oregano, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, tak, żeby nam przez czas przygotowania białego risotto pomidory zupełnie nie wystygły.
Bakłażany płuczemy z soli i wstawiamy do gotowania na parze. Gotujemy około 15 minut.
Obieramy i drobno siekamy cebulę. Selera kroimy w drobną kostkę 2 x 2 mm lub ucieramy na tarce jarzynowej. Do patelni wlewamy oliwę i po rozgrzaniu wsypujemy cebulę i seler. Podsmażamy przez chwilę. Cebula ma się jednak tylko zeszklić a nie przyrumienić.
Ryż płuczemy kilkukrotnie, aż wylewana woda będzie czysta. Osączamy ryż na sicie. Jeśli komuś byłoby tak wygodniej to można też ryż wypłukać na sicie pod bieżącą wodą. Ryż wsypujemy do patelni i smażymy mieszając aż wchłonie całą oliwę z cebuli. Do ryżu dolewamy chochelką gorący rosół. Dokładnie mieszamy. Jak jedna łyżka wazowa rosołu się wchłonie. Dolewamy następną. Mieszamy prawie cały czas. Proces wlewania rosołu do ryżu w sumie trwa około 15 minut. Zestawiamy ryż z kuchenki. Dodajemy masło dokładnie mieszamy. Przykrywamy o odstawiamy na bok na 2-3 minuty.Tym sposobem mamy przygotowane białe risotto.
Do ryżu dodajemy pomidory. Dokładnie mieszamy. Dodajemy bakłażany i teraz już tylko lekko mieszamy, żeby nie rozciapać bakłażanów.
Smacznego!