Jak zrobić pyszny żurek?

Wielkanocny żurekŻurek to ulubiona zupa mojego męża. Zawsze gotuję ją na wędzonym boczku z włoszczyzną, dodaje zakwas i zabielam śmietaną. Doprawiam pieprzem, sola, majerankiem i czosnkiem.
Ziemniaki gotuję oddzielnie i podaję na oddzielnym talerzu okraszone słoniną usmażoną z cebulką. Żurek podaje na głębokim talerzu z jajkiem na twardo i plasterkiem boczku. A co robię z włoszczyzną? Wyjmuje przed dodaniem zakwasu i używam do sałatki jarzynowej.
W tej wersji zupa ta jest doskonała do podania na wielkanocny obiad przed drugim daniem, na które podajemy pieczoną białą kiełbasę.
Jak dokładnie zrobić żurek? (na 4 osoby)
Składniki żurkuKawałek około 30 dkg boczku gotujemy przez około 45 minut do miękkości z włoszczyzną – jedna mała pietruszka, 2 małe marchewki i kawałek selera o objętości nie większej niż pietruszka. Dodajemy do gotowania listek laurowy i ziele angielskie. Po ugotowaniu wyjmujemy włoszczyznę i boczek. Do wywaru dodajemy zakwas – ja kupuję taki w butelce, ale można i samemu w domu zakwasić mąkę żytnią żurkową. Na litr wody dodajemy około 1/4 litra zakwasu. Kwaśną śmietanę do zup (200 ml) mieszamy z łyżką mąki. Dodajemy po odrobinie gorącą zupę do śmietany, żeby śmietana się nie zwarzyła i mieszamy. Jak śmietana jest już dobrze ciepła, to wlewamy ją do garnka z zupą. Dodajemy czubatą łyżkę stołową majeranku. Dodajemy 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
W międzyczasie, jak zupa się gotuje, obieramy ziemniaki i gotujemy w wodzie. Smażymy słoninę pokrojoną w kostkę. Jak słonina jest już prawie usmażona dodajemy cebulę drobno pokrojoną tak, aby skwarki usmażyły się do końca w czasie, w którym cebula usmaży się na złoty kolor. Odcedzamy ziemniaki i krasimy je obficie słoniną z cebulą.
Kilka łyżek świeżo usmażonej słoniny dodajemy do zupy. Boczek pokrojony na plasterki wrzucamy do żurku. Zupa po dodaniu śmietany musi się zagotować.
Jak podać żurek?
Żurek podajemy na głębokim talerzu, a ziemniaki do żurku na osobnym małym talerzyku. Oddzielnie podajemy jajka ugotowane na twardo, obrane ze skorupek i pokrojone na połówki lub ćwiartki. Nie mieszamy żurku z ziemniakami. W żurku może pływać tylko jajko i boczek. Żurek jemy nabierając na łyżkę odrobinę ziemniaków z małego talerzyka i dopełniając łyżkę zupą z głębokiego talerza. Tak smakuje najlepiej.

5 myśli nt. „Jak zrobić pyszny żurek?

  1. Strasznie tłusty i niezdrowy. Podaj mężowi jeszcze parę lat to na bank będzie miał zdrowe serce i nie będzie miał kłopotów z cholesterolem. powodzenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *