Jak zrobić pyszną zupę pomidorową?

Zupa pomidorowa z ryżem

Najlepsza zupa pomidorowa to ta, którą od początku specjalnie gotujemy. Oczywiście można wykorzystać do zrobienia tej zupy resztkę rosołu z dnia poprzedniego, lub po prostu zamrożony rosół, ale najlepsza jest ugotowana na kościach od schabu. Można też wykorzystać kości wykrojone z boczku przed pieczeniem. Potrzebne nam są kości wieprzowe z odrobiną mięsa na nich.

Przepis na najlepszą zupę pomidorową – taką, jak robiła moja babcia
Zawsze gotuję taką zupę na dwa dni czyli mniej więcej 8 porcji.
Do garnka wlewam około 1,5 litra wody. Do zimniej wody wkładam kości wieprzowe najlepiej od schabu z całym mięsem, które nie zostało wykrojone na kotlety (na długość tak około 12 cm). Dokładam kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie, listek laurowy i solę do smaku. Gotuję około godziny. Dodaję 25 dkg włoszczyzny krojonej w słupki i gotuję jeszcze dwadzieścia minut. Wyjmuję kości. Obieram dokładnie mięso z kości i wkładam z powrotem do zupy. Dokładam koncentrat pomidorowy z puszki. W komunistycznych czasach używało się wyłącznie takiego koncentratu. Nadaje on zupie charakterystyczny smak. Oczywiście można wlać przecier pomidorowy z kartonu, ale efekt będzie inny. Zupę zabielam śmietaną. 150 ml śmietany mieszam dokładnie z łyżeczką mąki. Do śmietany dodaję łyżkami zupę i mieszam, żeby ją rozgrzać i żeby nie zwarzyła po wlaniu jej do zupy. Wlewam zupę do śmietany. Całość zagotowuję.
Jak podać zupę pomidorową?
Zupę podaję z ryżem lub makaronem posypaną drobno pokrojoną zieloną pietruszką.
Smacznego!

6 myśli nt. „Jak zrobić pyszną zupę pomidorową?

  1. Ja robię zupełnie inaczej, ale Twoja zupa budzi we mnie wspomnienia z dzieciństwa (lata 70.-te, kiedy jeszcze były kości wieprzowe). Mama taką robiła, zabielała i jeszcze makaron, normalnie łycha stawała i właśnie ten smak z koncentratu w pancernych puszeczkach.
    Teraz bardziej smakuje mi moja, ale wspomnień czar też jest miły…

    • Chyba będę musiała wstawić przepis na zupę ze świeżych pomidorów… szczególnie teraz jak pomidory można kupić poniżej złotówki za kilogram. Sezon na pomidory to mój ulubiony czas w roku…
      A kości wieprzowe można kupić bez problemu. Kupujemy schab z kością – naprawdę bywa w sklepach. Robimy pyszne kotlety schabowe, a na kościach gotujemy pomidorową.
      BTW – jak robisz pomidorową?
      Dziękuję za komentarz.
      Pozdrawiam
      Asia

  2. Dziękuję za przepis 😉 wyszła pyszna ! A robiłam ją pierwszy raz, bo generalnie nie przepadam za zupami. Raczej wolę próbować rozmaitych przepisów jeśli chodzi o dania mięsnę i inne różności. Ale z tej jestem bardzo zadowolona 🙂 Pozdrawiam.

    Pati.

  3. fajny przepis tylko ja troszkę zmieniłam
    Najpierw włożyłam kości schabowe i gotowałam godzinę (zebrałam szumowinę) dodałam pieprz w ziarnach , liście laurowe , ziele angielskie ale sól troszkę później. Potem jak pani/pan dodałam warzywa (marchew , pietruszkę , por i seler ) gotowałam 20 minut . Nie wyjmowałam mięsa zostało w kostkach,dodałam koncentrat w słoiczku ”pudliszki” 90g . Wyłączyłam zupę. Następnie wzięłam garnuszek dałam 1 łyżeczkę mąki tortowej trochę wody i rozmieszałam żeby nie było grudek następnie dałam śmietanę 18% 200ml(mała) i jedną chochelkę zupy wymieszałam wlałam do zupy i gotowe 🙂 Nie zważyła mi się a robiłam pierwszy raz sama zupę lat 16 🙂

    • Bardzo dziękuję za komentarz. Cieszę się że zupa się udała.
      Dodanie najpierw odrobiny wody do mąki jest genialnym patentem na to, by mąka łatwo i bez grudek rozprowadziła się w śmietanie. Śmieszne, że wiem o tym, a i tak dodaję mąkę do śmietany i mieszam i mieszam. 😉
      Natomiast moim zdaniem bardzo ważne jest zagotowanie zupy, jeśli dodaje się mąkę lub jeśli zostaje nam reszta zupy na drugi dzień. W pierwszym przypadku zupa może mieć posmak surowej mąki, a w drugim może się skwasić.
      Pozdrawiam
      Asia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *