Jak zrobić pulpety mięsne z pieczarkami w sosie pomidorowym?

Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym

Pulpety to bardzo fajne danie szczególnie lubiane przez małe dzieci. Można jeść tylko widelcem, są miękkie i nie trzeba dużo gryźć. Pulpety, żeby były smaczne powinny mieć zdecydowany smak. Właśnie dlatego pulpety w kwaśnym sosie pomidorowym są takie pyszne. Delikatny grzybowy aromat pieczarek dopełnia całość.

Jak zrobić przepyszne pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym? Składniki na obiad na 4 osoby:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 średnie cebule około 100 g
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • około 50 ml oleju i 50 g masła  do smażenia
  • 1 listek laurowy i 1 ziarenko ziela angielskiego
  • duża puszka 100g koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku

Składniki na pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym

Zaczynam od przygotowania mięsa mielonego. Zasadniczo prawie zawsze sama mielę w domu mięso na  pulpety lub kotlety mielone – wtedy dokładnie wiem, co zmieliłam. Można jednak kupić mięso mielone w zaufanym sklepie lub w markecie od zaufanego producenta.

Oczyszczam pieczarki. Pieczarek nie myję, tylko ewentualnie delikatnie nożykiem usuwam paprochy. Usuwam kołnierz łączący korzeń z kapeluszem pod blaszkami. Wszystkie korzenie kroję bardzo drobno – to powinna być kosteczka 2 na 2 mm. Tak samo kroję połowę kapeluszy. Pokrojone drobno pieczarki dodaję do mięsa. Pozostałe kapelusze kroję w plasterki – dodam je do sosu.

Wyrobiona masa na pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym

Jedną cebulę kroję bardzo, bardzo drobno i dodaję do mięsa. Drugą kroję drobno, ale mniej pedantycznie – użyję ją do sosu.

Do mięsa dodaję jeszcze jajka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiam i następnie formuję małe kulki. Z całej takiej porcji powinno wyjść 16 pulpetów mięsno-pieczarkowych (po 4 na porcję). Pulpety obtaczamy delikatnie w mące.

Pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym się podsmażają

Pulpety mięsne z pieczarkami podsmażam z dwóch stron na maśle z olejem. Powinny być minimalnie ozłocone. 😉 Wkładam do rondla do gotującej się wody. Wody nie powinno być dużo – jak włożymy wszystkie pulpety powinny wypełniać całą powierzchnię rondla dość ścisło a woda powinna je tylko minimalnie przykrywać. Dodajemy do gotowania listek laurowy i ziele angielskie. Pulpety gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 20 minut.

W międzyczasie na tłuszczu z podsmażania pulpetów podsmażany drugą cebulę. Jak zaczyna się złocić dodajemy pokrojone kapelusze pieczarek. Podsmażamy przez moment cebulę z pieczarkami i dodajemy do gotujących się pulpetów mięsno-pieczarkowych.

Na koniec dokładamy do sosu koncentrat pomidorowy. I gotujemy przez moment delikatnie mieszając i rozprowadzając pomidory po całej objętości sosu.

Jak podać pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym?

Pulpety mięsne z pieczarkami możemy podać z ulubionym makaronem. Doskonałe są też po prostu z ziemniakami tudzież z kluskami śląskimi lub kopytkami. Zawsze można też posypać całe danie drobno posiekaną zieloną pietruszką. Pieczarki doskonale komponują się z natką pietruszki… Hm… Taka sałatka z pieczarek z zieloną pietruszką…

Mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *