Pulpety to bardzo fajne danie szczególnie lubiane przez małe dzieci. Można jeść tylko widelcem, są miękkie i nie trzeba dużo gryźć. Pulpety, żeby były smaczne powinny mieć zdecydowany smak. Właśnie dlatego pulpety w kwaśnym sosie pomidorowym są takie pyszne. Delikatny grzybowy aromat pieczarek dopełnia całość.
Jak zrobić przepyszne pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym? Składniki na obiad na 4 osoby:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki
- 30 dkg pieczarek
- 2 średnie cebule około 100 g
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- około 50 ml oleju i 50 g masła do smażenia
- 1 listek laurowy i 1 ziarenko ziela angielskiego
- duża puszka 100g koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz czarny mielony do smaku
Zaczynam od przygotowania mięsa mielonego. Zasadniczo prawie zawsze sama mielę w domu mięso na pulpety lub kotlety mielone – wtedy dokładnie wiem, co zmieliłam. Można jednak kupić mięso mielone w zaufanym sklepie lub w markecie od zaufanego producenta.
Oczyszczam pieczarki. Pieczarek nie myję, tylko ewentualnie delikatnie nożykiem usuwam paprochy. Usuwam kołnierz łączący korzeń z kapeluszem pod blaszkami. Wszystkie korzenie kroję bardzo drobno – to powinna być kosteczka 2 na 2 mm. Tak samo kroję połowę kapeluszy. Pokrojone drobno pieczarki dodaję do mięsa. Pozostałe kapelusze kroję w plasterki – dodam je do sosu.
Jedną cebulę kroję bardzo, bardzo drobno i dodaję do mięsa. Drugą kroję drobno, ale mniej pedantycznie – użyję ją do sosu.
Do mięsa dodaję jeszcze jajka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiam i następnie formuję małe kulki. Z całej takiej porcji powinno wyjść 16 pulpetów mięsno-pieczarkowych (po 4 na porcję). Pulpety obtaczamy delikatnie w mące.
Pulpety mięsne z pieczarkami podsmażam z dwóch stron na maśle z olejem. Powinny być minimalnie ozłocone. 😉 Wkładam do rondla do gotującej się wody. Wody nie powinno być dużo – jak włożymy wszystkie pulpety powinny wypełniać całą powierzchnię rondla dość ścisło a woda powinna je tylko minimalnie przykrywać. Dodajemy do gotowania listek laurowy i ziele angielskie. Pulpety gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 20 minut.
W międzyczasie na tłuszczu z podsmażania pulpetów podsmażany drugą cebulę. Jak zaczyna się złocić dodajemy pokrojone kapelusze pieczarek. Podsmażamy przez moment cebulę z pieczarkami i dodajemy do gotujących się pulpetów mięsno-pieczarkowych.
Na koniec dokładamy do sosu koncentrat pomidorowy. I gotujemy przez moment delikatnie mieszając i rozprowadzając pomidory po całej objętości sosu.
Jak podać pulpety z pieczarkami w sosie pomidorowym?
Pulpety mięsne z pieczarkami możemy podać z ulubionym makaronem. Doskonałe są też po prostu z ziemniakami tudzież z kluskami śląskimi lub kopytkami. Zawsze można też posypać całe danie drobno posiekaną zieloną pietruszką. Pieczarki doskonale komponują się z natką pietruszki… Hm… Taka sałatka z pieczarek z zieloną pietruszką…
Mniam!