Jak zrobić przepyszne kotlety schabowe?

Jak wybrać dobre mięso aby kotlety schabowe rozpływały się w ustach? 😉

Ubite mięso na kotlety schabowe - schab od stronu karkówkiAby kotlety schabowe były pyszne musimy kupić dobry schab. Schab powinien być szczupły. Jest wtedy duża szansa, że pochodzi z młodej świnki i mięso będzie miękkie. Robimy po dwa małe kotleciki schabowe na osobę, a nie jeden wielki. Ważny jest też kolor mięsa. Mięso ma być różowe. Jeśli odcień wpada w pomarańczowy, to znaczy, że wieprzek był stary. Wybieramy kawałek schabu od strony karczku. Mięso od strony karczku jest miększe. Charakterystyczne jest to, że mamy kawałek dwukolorowy – jasno/ciemno różowy. Mięso może wizualnie jest brzydsze niż drugi koniec schabu, ale jest dużo lepsze. Kotlety schabowe wyjdą nam dużo miększe i delikatniejsze. Drugą część schabu, tą o jednolicie jasnoróżowym kolorze kupujemy na schab faszerowany polędwicą i  śliwkami suszonymi. Natomiast najdelikatniejsze kotlety zrobimy z polędwiczki wieprzowej.

Jak zrobić doskonałą panierkę?

Właściwie moja panierka do kotletów schabowych jest tradycyjna: mąka, jajka, bułka tarta… Jest jednak kilka spraw na które trzeba zwrócić uwagę.

  1. Nie roztrzepujemy dokładnie jajek. Jak za mocno roztrzepiemy, to będą nam lekko moczyć kotleta, a chodzi o to, by dały nałożyć się grubą warstwą. Do kotletów na cztery osoby powinno się zużyć 3 duże jajka.
  2. Bułkę tartą ucieramy samodzielnie na tarce. Taka bułka jest puszysta i zawiera trochę grubszych kawałków, co dodaje panierce ciekawej faktury

Jak przygotować i usmażyć przepyszne kotlety schabowe?

Kotlety schaboweSchab kroimy w poprzek włókiem na kotlety grubości 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem na grubość około 4 mm. Obtaczamy w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na gorącym smalcu przez minutkę, przewracamy na druga stronę i po chwili przyciszamy gaz (zmniejszamy grzanie kuchenki elektrycznej). Smażymy dalej na wolnym ogniu po około 5 minut na każdą stronę. Jeśli kotlety zdążą Ci się w tym czasie przypalić, to znaczy, ze gaz był za silny.

Bardzo ważne: Nigdy nie solę kotletów schabowych!

Jak podać kotlety schabowe?

W dzieciństwie najbardziej lubiłam schabowego z odrobiną ziemniaków okraszonych masłem lub tłuszczem ze smażenia kotletów i sałatką z zielonej sałaty ze śmietaną i cukrem. Pyszny i najbardziej tradycyjny sposób podania to kotlety schabowe z duszoną kiszoną kapustą. Wiosną i latem lepiej jest jednak serwować kotlety z młodą kapustą. Ziemniaki możemy podać do schabowego gotowane z wody lub pieczone w piekarniku. Zawsze też będą nam pasowały jako dodatek frytki.

Smacznego!

8 myśli nt. „Jak zrobić przepyszne kotlety schabowe?

    • Na smalcu są naprawdę smaczniejsze. Kotlet usmażony na smalcu ma smak tradycyjnego kotleta schabowego, ale nawet mi się zdarza smażyć schabowe na oleju. Zasadniczo jestem zapobiegliwa i zasadniczo staram się zawsze mieć wszystko w lodówce, ale jak nie mam, bo coś, to wolę usmażyć na oleju niż w sklepie najbliżej domu awaryjnie kupić byle jaki smalec. To nie jest proste kupić smalec, który jest naprawdę dobry w smaku. Właściwie to najlepszy tłuszcz do smażenia to jest wysmażona słonina. Tak smażyła moja babcia i to byłby ideał jeśli chodzi o smak. Jedno, czego nie wolno zrobić kotletom schabowym, to smażenie ich na oliwie z oliwek extra vergine.
      Dziękuję za komentarz.
      Pozdrawiam
      Asia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *