Jak zrobić pory w szynce pod beszamelem?

Pory przygotowane do gotowania

Pory w szynce pod beszamelem to danie, na które przepis podał jakieś 10 lat temu mój kolega Tomek na grupie dyskusyjnej pl.rec.kuchnia. Napisał wtedy “To mój pierwszy przepis idący w świat- wiec niech będzie dobry” i faktycznie jest dobry. Oczywiście, jak zwykle, nie stosuję się dokładnie do przepisu oryginalnego. Dodaję więcej soku z cytryny – moim zdaniem pory tego po prostu wymagają, ale do rzeczy.

Jak zrobić pory w szynce pod beszamelem?
Składniki na zapiekankę z porów pod beszamelem na 4 osoby:

  • 4 pory 2-3 cm średnicy z długą białą częścią – ok. 25 cm lub 8 porów z białą częścią około 15 cm
  • około 20 dkg mocno wędzonej szynki pokrojonej na cienkie plastry
  • 16 suszonych śliwek
  • 3 dkg masła do sosu beszamelowego + masło wysmarowania formy
  • 3 dkg mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 jajka
  • 10 dkg ostrego zółtego sera lub 10 dkg łagodnego + odrobina parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Pory zawinięte w szynkę i przełozone śliwkami

Z porów odcinamy czuprynę. Myjemy. Zdejmujemy 1 brzydkiego liścia. Kroimy na kawałki po około 10-15 cm. Jeśli por jest młody i jędrny możemy wykorzystać też trochę zielonej części pora.

Pory wkładamy do gorącej osolonej wody i gotujemy przez 20 minut. Odcedzamy. Do gotowania porów używam specjalnego garnka do gotowania makaronu. Dzięki temu przy odcedzaniu pory mi się nie rozpadają.

Pory po wystudzeniu zawijamy w plasterki szynki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pory przekładamy śliwkami. Jeśli mamy naprawdę mocno wędzoną szynkę możemy użyć śliwek kalifornijskich. Jeśli szynka jest mniej wędzona, to dobrze jest użyć mocno wędzonych suszonych śliwek. Oczywiście usuwamy pestki i w razie potrzeby śliwki moczymy wcześniej, żeby zmiękły.

Pory w szynce pod beszamelem gotowe do włożenia do piekarnika

W czasie gotowania porów przygotowujemy sos beszamelowy. Z masła i maki robimy białą zasmażkę czyli do roztopionego masła dodajemy mąkę i smażymy aż kolor zmieni z żółtego na biały. Wtedy dodajemy po trochu mleko dokładnie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Solimy i pieprzymy do smaku. Studzimy. Do chłodnego sosu dodajemy sok z cytryny , 1 całe jajko i 1 żółtko i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowanym sosem beszamelowym zalewamy pory w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy równomiernie serem i wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni  piekarnika. Pieczemy około 30 minut aż powierzchnia zapiekanki zrobi się smakowicie rumiana.

Jak podać pory w szynce zapiekane pod beszamelem?

Pory w szynce pod beszamelem - zapiekanka

Tomek polecał do porów czerwone wino i sałatę lodową… Faktycznie komponuje się to doskonale, ładnie wygląda i pachnie też nieźle. 🙂
Pory w szynce zapiekane pod beszamelem doskonale nadają się na małą kolację z przyjaciółmi, lub w mniejszej ilości na romantyczną kolację przy świecach.

Smacznego!

3 myśli nt. „Jak zrobić pory w szynce pod beszamelem?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *