Por to wyśmienite warzywo, które można podać na gorąco jako dodatek do obiadu. Trzeba tylko raz spróbować dobrze przyrządzonych porów i pozostaje miłość do końca życia.
Jak zrobić pory a la szparagi?
Przygotowanie jest bardzo proste. Pory myjemy, obcinamy “zieloną czuprynę”. Kroimy na kawałki około 10 cm długości. Zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy przez 20 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową, dokładnie osączamy z wody. Układamy na półmisku i polewamy przyrumienioną na maśle bułką tartą. Na porcję porów dla 4 osób (12 kawałków po 10 cm) wystarczy zetrzeć pół suchej kajzerki i wsypać na 5 deko gotującego masła. Smażymy do zrumienienia, ale trzeba uważać, żeby nie przypalić. Bułka lubi szybko zmienić kolor ze złotobrązowego na czarnobrązowy. 😉