Jak zrobić portugalską zupę biedaków?

Portugalska zupa biedakówCzym jest portugalska zupa biedaków? Nazwa odzwierciedla składniki, ale nie odzwierciedla smaku. To zupa ugotowana na wywarze z resztek rybnych. W domu gotuję ją przeważnie na łbach z łososia, tudzież kręgosłupach i płetwach, które pozostały mi po przygotowaniu sushi. Kolejne resztki, które się zużywa do zupy to suchy chleb i bułki. Taką zupę robili sobie kiedyś bardzo biedni ludzie, ale jest naprawdę smaczna.

Portugalska zupa biedaków to jedno z moich smacznych wspomnień z Lizbony. Jak robię ją w domu to przenoszę się myślami do tej restauracji, w której ją jadłam. Widzę kelnera, który wybija mi żółtko do talerza i sam miesza mi z nim zupę. Ciekawe, czy się zastanawiał, czy aby nie odmówię jedzenia… bo ptasia grypa…

Jak zrobić portugalską zupę biedaków?
Składniki na 4 osoby:

  • łeb z łososia lub innej ryby, mogą być też kręgosłupy i płetwy
  • przyprawy: sól, ziarna pieprzu, listek laurowy i ziele angielskie
  • czerstwe pieczywo – na objętość 4 kajzerek mniej więcej
  • 30 dkg krewetek, mogą być koktajlowe lub lepiej ciut większe
  • 4 jajka
  • 1 pęczek natki kolendry (osobom, które nie lubią kolendry polecam natkę pietruszki)

Najpierw gotujemy wywar z resztek rybnych z dodatkiem przypraw. Z łbów koniecznie trzeba usunąć oczy i skrzela. Wkładamy je do zimnej wody i gotujemy przez około 4-5 godzin. Po tym czasie przecedzamy wywar do innego garnka. Dobrze odciskamy resztki, żeby cały smak  z ryby przeszedł do wywaru.

Uzupełniamy wywar do objętość jednego litra. Wkładamy pieczywo i rozmaczamy delikatnie dalej ogrzewając. Jak zupa zgęstnieje może chcieć się przypalać. Rozmoczone pieczywo rozgniatamy tłuczkiem lub delikatnie i niezbyt dokładnie miksujemy. Dodajemy połowę posiekanej kolendry i mieszamy.

W oddzielnym garnku gotujemy krewetki. Mrożone krewetki koktajlowe wystarczy gotować 2 minuty większe trochę dłużej.

Jajka sparzamy i oddzielamy z nich żółtka.

Jak podać portugalską zupę biedaków?

Zupę nalewamy, a właściwie nakładamy na talerz. Zupa jest bardzo gęsta. Posypujemy naokoło krewetkami. Na  środek wkładamy żółtko. Możemy dodatkowo posypać po wierzchu kolendrą. Mieszamy i jemy ze smakiem. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *