Jak zrobić placki po zbójnicku?

placki po zbójnickuPlacki po zbójnicku to placki ziemniaczane z sosem mięsno pieczarkowym. Zazwyczaj smażę po 2 średniej wielkości placki ziemniaczane na osobę. Na talerz nakładam placek, polewam sosem i przykrywam drugim plackiem. Jest to o wiele prostsze niż smażenie dużego placka i składanie go na pół. Oczywiście nie możemy zapomnieć o polaniu po wierzchu placka gęstą kwaśną śmietaną i posypaniu drobno pokrojonym koperkiem dla dekoracji i smaku .

Jak zrobić sos mięsno-pieczarkowy do placków po zbójnicku?

  • 60-80 dkg wołowiny na gulasz ( lub żeby się krócej dusiło łopatki wieprzowej)
  • 2 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki oleju
  • 3-4 średnie cebule
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, lub kilka gałązek świeżego
  • 1/2 łyżeczki cząbru, lub kilka gałązek świeżego
  • 2 ziarenka jałowca
  • pieprz czarny mielony, sól
  • ziele angielskie i listek laurowy

Mięso kroimy w kostkę około 2cm na 2 cm. Mięso posypujmy mąką i dokładnie z nią mieszamy. Nie obtaczamy mięsa w mące, bo wtedy zużyłoby się jej za dużo i sos byłby gęsty od mąki, zamiast od cebuli.

Mięso obsmażamy na oleju do przyrumienienia. Dodajmy obraną i pokrojoną w półkrążki cebulę. Chwilę podsmażamy i podlewamy wodą. Dodaję przyprawy: pieprz czarny, ziarna jałowca, ziele angielskie i listek laurowy. Zaczynam dusić mięso pod przykryciem.

Paprykę dobrze jest wsypać do 1/2 szklanki zimnej wody rozmieszać i wlać do mięsa.Papryka potrafi nadać potrawie gorzki smak, szczególnie jak wsypiemy ją bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Lepiej na wszelki wypadek nie wsypywać jej bezpośrednio na wrzącą potrawę.

Po około 2,5 godzinach duszenia mięsa dla wołowiny, a po 1 godzinie dla wieprzowiny dodajemy do mięsa pokrojoną pieczarki. Osobiście pieczarki kroję na pół przez środek kapelusza a potem w paski.  W tym momencie też doprawiamy sos ziołami.

Dusimy jeszcze około pół godziny aż mięso będzie miękkie. Jeśli w tym czasie woda za bardzo odparuje to ją uzupełniamy. Gotowy gulasz powinien być gęsty od rozgotowanej cebuli. Gulasz zawierający pieczarki zawsze solimy dopiero pod koniec gotowania lub po jego zakończeniu, żeby nam pieczarki nie zrobiły się czarne. Oczywiście pieczarki też trzeba wybrać ładne – muszą być zamknięte.

Jak podać placki ziemniaczane po zbójnicku?

Placki po zbójnicku podajemy polane gęstą kwaśną śmietaną i posypane koperkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *