Jak zrobić placki po węgiersku?

Placek po węgiersku

Placki po węgiersku to po prostu placki ziemniaczane z mocno paprykowym gulaszem wołowym. Możemy takie placki smażyć duże – na całą powierzchnię patelni, ale wtedy trzeba się bawić w umiejętne przewracanie , żeby nie połamać. Ćwiczenia czynią mistrza, ale moim zdaniem nie warto.

O wiele prościej i praktyczniej jest usmażyć zwyczajnie małe placki ziemniaczane. Zamiast składać placek na pół po nałożeniu gulaszu na jeden placek nakładamy gulasz i przykrywamy z wierzchu drugim plackiem ziemniaczanym. Po wierzchu dla dekoracji i smaku polewamy placek gęstą kwaśną śmietaną i posypujemy drobno pokrojonym koperkiem.

Jak zrobić mocno paprykowy gulasz wołowy do placków po węgiersku?

  • 60-80 dkg wołowiny na gulasz
  • 2 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki oleju
  • 3-4 średnie cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryka pepperoni
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • czerwona słodka papryka mielona
  • pieprz czarny mielony, sól
  • ziele angielskie i listek laurowy

Pręga wołowa pokrojona w kostkę  Wołowina posypana mąkąMięso wołowe kroimy w kostkę około 2cm na 2 cm. Ja bardzo lubię pręgę wołową. Wprawdzie mięso jest żylaste, ale po odpowiednio długim gotowaniu błony się rozgotowują, a mięso z goleni ma krótkie włókna i dzięki temu jest smaczniejsze i miększe.

Wołowina wymieszana z mąką wyłożona na gorący tłuszcz  Cebula wyłożona na podsmażone mięsoMięso posypuję 2 łyżkami mąki i dokładnie mieszam z mąką. Nie obtaczam mięsa w mące, bo wtedy zużyłabym za dużo mąki i sos byłby gęsty od mąki, zamiast od cebuli i papryki.

Mięso obsmażam na oleju do przyrumienienia. Dodaję obraną i pokrojoną w kostkę lub półkrążki cebulę. Chwilę podsmażam i zalewam wodą. Dodaję przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele angielskie i listek laurowy. Zaczynam dusić mięso pod przykryciem.

Paski czerwonej papryki i krążki pepperoni włożone do gulaszuDo 1/2 szklanki zimnej wody wsypuję 2 łyżki słodkiej mielonej papryki. Dokładnie mieszam i wlewam do gulaszu. Nigdy nie wsypujemy słodkiej mielonej papryki bezpośrednio na gorący tłuszcz lub wodę, bo potrawa może stać się gorzka.

Po około 1,5-2 godzinach duszenia mięsa dodajemy do mięsa pokrojoną w paski paprykę czerwoną i pokrojoną w krążki paprykę pepperoni. Dodajemy tez jednocześnie puszkę 50 g koncentratu pomidorowego.

Mocno paprykowy gulasz wołowy nałożony na placek ziemniaczany  Placek gotowy do jedzenia ;-)Dusimy jeszcze około godziny aż mięso będzie miękkie. Jeśli w tym czasie woda za bardzo odparuje to ją uzupełniamy. Gotowy gulasz powinien być gęsty od rozgotowanej cebuli i powinny być w nim wyraźnie widoczne kawałki papryki.

Jak podać placki ziemniaczane po węgiersku?

😉 To napisałam na początku artykułu. Pozostaje mi życzyć: Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *