Jak zrobić pierś z indyka w sosie morelowym?

Indyk w sosie morelowym na ryżu z zielonym groszkiem

 

Pierś z indyka w sosie morelowym to danie dla wielbicieli mięsa na słodko i oczywiście dla tych, których do mięsa na słodko chcemy przekonać.

 

Jak zrobić pierś z indyka w sosie z suszonych moreli?
Składniki na 4 osoby:
80 dkg piersi indyka,
2 cebule,
20 dkg suszonych moreli,
60 ml oliwy lub oleju,
pęczek kolendry,
2 łyżeczki kminku,
2 łyżeczki kolendry,
1 łyżeczka papryki,
1 szczypta soli,
2 łyżeczki mąki.
Mięso kroimy w kostkę. Delikatnie solimy i oprószamy mąką. Cebulę kroimy w półkrążki. Połowę moreli kroimy w kostkę, a połowę pozostawiamy w całości. Świeżą kolendrę kroimy drobno. Ziarna kolendry i kminku rozbijamy delikatnie w moździerzu lub używamy przypraw mielonych.
Indyk w sosie morelowym

Na połowie tłuszczu smażymy mięso na złoty kolor. Na drugiej patelni smaży my cebulę, aż zacznie przybierać złoty kolor.
Dodajemy cebulę do mięsa. Dosypujemy kminek i kolendrę. Smażymy przez chwilę. Dodajemy morele. Wlewamy paprykę rozprowadzoną w łyżce wody. Zalewamy około 1/2 litra gorącej wody i dusimy przez około 20 minut.

Jak podać pierś z indyka w sosie z suszonych moreli?
Pierś z indyka podajemy w sosie morelowym podajemy z ryżem. Można przyrządzić ryż z warzywami lub z samym zielonym groszkiem. Danie posypujemy drobno posiekaną natką kolendry. Kolendrę można z powodzeniem zastąpić natką pietruszki. Smak trochę inny, ale nie wszyscy lubią specyficzny aromat kolendry.
Jakie inne mięso możemy zrobić w sosie morelowym?
W sosie z suszonych moreli możemy zrobić także pierś z kurczaka. Bardzo dobre są też udka z kurczaka bez kości. To mięso jest dużo bardziej wilgotne, co daje doskonały efekt smakowy.
😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *