Jak zrobić pierś z indyka w sosie kaparowym?

Indyk w sosie kaparowym

Pierś z indyka w sosie kaparowym można podać i do ziemniaków i do makaronu. Jeśli do makaronu to całe główne danie obiadowe mamy w 20 minut.

 

 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia indyka w sosie kaparowym na 4 osoby?
60 dkg piersi indyka,
pączki kaparów w słonej zalewie,
oliwa z oliwek do smażenia,
2 łyżeczki mąki,
czosnek granulowany,
słodka śmietanka do zup i sosów 150 ml
sól

Jak przygotować indyka w sosie kaparowym?
Pierś z indyka kroimy na plastry około 1,5 cm grubości w poprzek włókien. Oprószamy czosnkiem granulowanym i mąką. Nie solimy. Steki z indyka obsmażamy na oliwie na złoty kolor. Odsuwamy je na bok patelni i wsypujemy resztkę maki i rozmącając w oleju robimy zasmażkę. Wlewamy śmietankę i dodajemy kapary – około 4 łyżek. Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy dolać trochę zalewy spod kaparów. Dusimy około 5 minut na bardzo małym ogniu. Próbujemy sos – jeśli jest nie słony możemy posolić do smaku. Mi osobiście wystarcza sól zawarta w kaparach i zalewie od nich. Potrawa jest gotowa.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *