Jak zrobić pierogi leniwe, czyli kluski serowe?

Pierogi leniwe czyli kluski serowe

Pierogi leniwe, czyli kluski serowe to danie, które robimy szybko, tanio i bez wysiłku. Szybko, bo czas przygotowania to czas zagotowania ogromnego gara wody + 5 minut. Tanio, bo ser jajka i mąka są znacznie tańsze niż mięso. A bez wysiłku jest związane z porównaniem pracochłonności wykonania pierogów z nadzieniem serowym do klusek leniwych. Bez wysiłku oznacza też, że po prostu łączymy składniki, a na pewno nie rozdzielamy białek od żółtek z jaj i nie ubijamy piany z białek – to nie jest leniwe! 😉

Jak zrobić pierogi leniwe, czyli kluski serowe?
Składniki: (na obiad 4 osoby)

  • 3/4 kg tłustego twarogu (może być w kostkach, może być biały ser 3 krotnie mielony)
  • 1 szklanka mąki
  • 3 całe jaja
  • mąka do wysypania stolnicy
  • 10 dkg masła
  • 4 czubate łyżki bułki tartej
  • 4 czubate łyżeczki cukru
  • łyżka soli

pojedyncza porcja masy serowej na leniwe

Przygotowanie leniwych zaczynamy od nastawienia garnka z wodą do gotowania leniwych. Używam ogromnego 9 litrowego garnka  – tego samego, którego używam do gotowania bigosu. Do garnka wlewam około 6 litrów wody. Solę.

Woda się grzeje, a my zabieramy się za przygotowanie kluchów. Jak bardzo będzie to leniwa robota zależy od tego, czy mamy dobry ser. Dobry ser rozmiksuje nam się na wystarczająco gładką masę w misie miksera przy pomocy pałek do wyrabiania ciasta po prostu podczas łączenia składników.

porcja ciasta na kluski serowe po utoczeniu z niej walcaTłusty ser twarogowy w kostkach, tudzież śmietankowy w kostkach i wszystkie 3 razy mielone sery do serników zasadniczo się nadają (te ostatnie pod warunkiem, że są konsystencji sera białego a nie serka homogenizowanego). Zwykły biały ser lub jeszcze gorzej chudy ser trzeba mielić 3 razy w maszynce do mielenia mięsa i to już nie jest leniwe. 😉

Ser jajka i szklankę mąki wkładamy do misy miksera i miksujemy używając pałek do wyrabiania ciasta aż do połączenia składników.

Rozpłaszczony wałek z ciasta serowego, gotowy do krojenia na kluchySzykujemy stolnicę. Dość obficie posypujemy stolnicę mąką.

Masę serową dzielimy na 3 części. Jedną cześć bierzemy. Najpierw w rękach formujemy z niej “kulkę”. Kładziemy na stolnicy i tocząc formujemy z niej wałek około 3 centymetry grubości. Przekładamy wałek na koniec stolnicy. Spłaszczamy do grubości około 1 cm. Kroimy na ukos na kawałki tak żeby powstały nam kluski w kształcie rombów około 3 na 5 cm. Bierzemy następne porcje ciasta i powtarzamy czynności.

A tak kroimy pierogi leniwe na kluskiMniej więcej w tym czasie powinna nam się zagotować woda. Jeśli dysponujemy tak dużym garnkiem, jak opisałam to możemy gotować wszystkie kluski jednocześnie. Jeśli mamy na przykład tylko 4 litrowy garnek proponuję ugotować połowę klusek, wyjąć łyżką cedzakowa i dopiero włożyć resztę klusek i ugotować.

Do wrzącej osolonej wody wkładamy kluski pojedynczo. Na jednej dłoni układamy sobie kilka klusek i po jednym wkładamy do wody. Wkładamy – to znaczy puszczamy klusek jak już dotyka wody. Wtedy woda na pewno nam nie chlapnie i się nie poparzymy, o ile sami ręki do wody nie włożymy.

Kluski gotujemy 4 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzach.

Jeśli mamy wprawę to podczas gotowania klusek przygotowujemy zasmażkę z masła i bułki tartej. Jeśli jednak tej wprawy nie mamy proponuję wpierw kluski odcedzić i dopiero przygotować zasmażkę.  żeby nam się ani kluski nie rozgotowały ani zasmażka nie przypaliła. Na patelnię wykładamy masło. Jak się roztopi i rozgrzeje (nie może się przypalić) wsypujemy bułkę tartą i mieszając smażymy aż zacznie się przyrumieniać, wtedy dodajemy 4 łyżeczki cukru i mieszamy. Jak się trochę zarumieni nasza słodka zasmażka jest gotowa do polania klusek. Ma słodki, lekko karmelowy smak. Kluski polewamy gorącą zasmażką.

Smacznego!

Jedna myśl nt. „Jak zrobić pierogi leniwe, czyli kluski serowe?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *