Minęła majówka – to znaczy, że zaczął się sezon grillowy. Oczywiście pstrąga też można zrobić na grillu. Lubię pstrąga pieczonego w folii aluminiowej. Na grillu pieczemy go około 20 minut, przewracając kilka razy na drugą stronę. W piekarniku pieczemy około 1/2 godziny i nie trzeba przewracać.
Jak przygotować pstrąga do pieczenia?
Koniecznie oczyszczamy skórę pstrąga z łusek. Jeśli mamy pstrąga z głową, możemy go upiec z głową – ładniej wtedy się prezentuje po upieczeniu. Trzeba jednak koniecznie całkowicie usunąć skrzela. Jeśli pozostawimy skrzela cały pstrąg zrobi się gorzki. Oczyszczonego pstrąga nacieramy solą oraz wybraną przyprawą. Moim zdaniem do pstrąga pasuje świeży koperek, świeże oregano, zioła prowansalskie lub rozmaryn. Do środka do pstrąga wkładamy 2 dkg masła wymieszanego z przyprawami. Możemy też włożyć świeżą gałązkę koperku, oregano lub rozmarynu.
Tak przygotowanego pstrąga zawijamy dokładnie w folię aluminiową. Do pieczenia będzie gotowy po około pół godzinie leżenia w przyprawach.
Na jedną osobę szykujemy jednego pstrąga.