Pieczony łosoś z miodem i musztardą

Upieczony łosoś w miodzie i musztardzie“Dlaczego jeszcze nie ma u Ciebie na stronie przepisu na łososia w miodzie?” – zapytała mnie kilka dni temu moja przyjaciółka. Cóż? Zrobiłam po raz kolejny łososia z miodem i musztardą i spisałam przepis.

Jak zatem zrobić łososia pieczonego na słodko?

Szykujemy marynatę. Musimy po prostu wymieszać wszystkie składniki:

  • 2 łyżki miodu (najlepiej spadziowego)
  • 2 łyżki musztardy (ja najczęściej używam sarepskiej),
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • sok z pół cytryny
  • dwa duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Łosoś w miodzie i musztardzie gotowy do pieczeniaPłat łososia oddzielamy od skóry, usuwamy ości i dzielimy na filety po około 20 dkg każdy. Wkładamy do marynaty. Przykrywamy i trzymamy w lodówce przez około 2 godziny.

Przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Jak podać pieczonego łososia z miodem i musztardą?

Pieczony łosoś z miodem i musztardą najlepiej smakuje w towarzystwie duszonych jabłek i z sałaty sosem winegret lub sałatką grecką.

Łosoś z miodem i musztardą z zastosowaniem musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycyPs. Ostatnio piekłam, za radą jednego z czytelników, łososia w marynacie z musztardą francuską.

Wyszedł wspaniały. Chrupiące kuleczki gorczycy komponowały się doskonale. Chyba ta modyfikacja przepisu wejdzie mi do stałego repertuaru. 😉

Smacznego!

7 myśli nt. „Pieczony łosoś z miodem i musztardą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *