“Dlaczego jeszcze nie ma u Ciebie na stronie przepisu na łososia w miodzie?” – zapytała mnie kilka dni temu moja przyjaciółka. Cóż? Zrobiłam po raz kolejny łososia z miodem i musztardą i spisałam przepis.
Jak zatem zrobić łososia pieczonego na słodko?
Szykujemy marynatę. Musimy po prostu wymieszać wszystkie składniki:
- 2 łyżki miodu (najlepiej spadziowego)
- 2 łyżki musztardy (ja najczęściej używam sarepskiej),
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- sok z pół cytryny
- dwa duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Płat łososia oddzielamy od skóry, usuwamy ości i dzielimy na filety po około 20 dkg każdy. Wkładamy do marynaty. Przykrywamy i trzymamy w lodówce przez około 2 godziny.
Przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Jak podać pieczonego łososia z miodem i musztardą?
Pieczony łosoś z miodem i musztardą najlepiej smakuje w towarzystwie duszonych jabłek i z sałaty sosem winegret lub sałatką grecką.
Ps. Ostatnio piekłam, za radą jednego z czytelników, łososia w marynacie z musztardą francuską.
Wyszedł wspaniały. Chrupiące kuleczki gorczycy komponowały się doskonale. Chyba ta modyfikacja przepisu wejdzie mi do stałego repertuaru. 😉
Smacznego!
Zrobiłam, zjadłam było prze prze prze pyszne . Dziękuję, jestem twoją fanką. Pozdrawiam
Cieszę się, że smakowało.
Dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam serdecznie.
Asia